Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maalderij De Nieuwe molen, voormalig kippenhok in Sinderen

Boerderij

Keurhorsterweg 5
7065BS Sinderen (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Maalderij De Nieuwe molen, voormalig kippenhok

Omschrijving Voormalig KIPPENHOK uit ca.1933, gelegen tussen de maalderij en de loods. Het houten zwart geteerde kippenhok is gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een met golfplaten belegd lessenaarsdak. Aan de voorzijde wordt de beplanking doorbroken door zes gekoppelde ramen waarvan de twee middelste voor wat de bovenste helft betreft voorzien zijn van louvres (oorspr.glas). In de rechterzijde bevindt zich een afgeschuinde, de daklijn volgende, deur. Waardering KIPPENHOK gebouwd ca.1933 in opdracht H.B. KERSJES. - Het kippenhok is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in een sobere functionele trant gebouwd bouwwerk van een dergelijk type uit het interbellum. - Het kippenhok is van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het maalderijcomplex en bezit als zodanig een ensemblewaarde. - Het kippenhok is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het maalderijcomplex dat mede door de aanwezigheid van de oorspronkelijke bijbouwen een nagenoeg volledig beeld geeft van de diverse economische functies van een maalderij tijdens het interbellum in de Achterhoek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515470
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Nieuwe Molen

Maalderij De Nieuwe molen is een in 1926 gebouwde maalinrichting voor het malen van vooral rogge. De maalderij werd tot 1981 bedrijfsmatig gebruikt en staat aan de Keurhorsterweg 5 te Sinderen in de Nederlandse provincie Gelderland.

De maalderij is gebouwd ter vervanging van de in 1671 gebouwde standerdmolen en in 1937 verder uitgebreid met onder andere een schuur. Er zijn drie koppels maalstenen, een centrifugaal buil, een mengketel en een graanreiniger. Op de eerste verdieping staat een laboratorium opstelling van verschillende, draaiende werktuigen.

In het gebouw staat ook een oven, die vroeger gestookt werd met takkenbossen en gebruikt werd voor het bakken van roggebrood.

Door de vroegere eigenaar A.W. Kersjes is de maalderij overgedragen aan de Stichting Maalderij 'De Nieuwe Molen' en wordt ongeveer 10 dagen per jaar door vrijwilligers in bedrijf gesteld voor het malen van graan.

De maalderij wordt aangedreven door een 1-cilinder dieselmotor Type H20 van de fabrikant Thomassen.

FotogalerijMonumenten in de buurt van Maalderij De Nieuwe molen, voormalig kippenhok in Sinderen

Schuur van Maalderij De Nieuwe molen

Keurhorsterweg 5
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving De links van de maalderij gelegen LOODS is in 1933 gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een l..

Maalderij De Nieuwe molen

Keurhorsterweg 5
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving De MAALDERIJ annex BROODBAKKERIJ is gebouwd op een L-vormige plattegrond en is samengesteld uit een tweelaags bouwmassa waarin..

Schuur bij Het Nieuw Kasselder

Kasselderkerkpad 2
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 3: vrijstaande SCHUUR. Vrijstaande SCHUUR als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het Nieuw Kasselder' gesitueerd me..

Erfaanleg Het Nieuw Kasselder

Kasselderkerkpad 2
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 2: ERFAANLEG Erfaanleg als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het nieuw Kasselder' als verbindend element tussen d..

Het Nieuw Kasselder

Kasselderkerkpad 2
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 1: T-BOERDERIJ met aangebouwde SCHUREN (1) als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het Nieuw Kasselder' gebouwd op e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Maalderij De Nieuwe molen, voormalig kippenhok in Sinderen

Foto's (1)