Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterzuiveringsinstallatie: Pompgebouw in Varsseveld

Nijverheid Industrie

Vlakkeeweg 2
7051GH Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1939

(1 recensie)

Beschrijving van Waterzuiveringsinstallatie: Pompgebouw

Inleiding Hoofd- c.q. pompgebouw van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. Omschrijving Het in Vlaams verband gemetselde pand is opgetrokken op samengestelde plattegrond en telt één bouwlaag onder een plat dak. Het pand bestaat uit een rechthoek met aan de voor- en de rechter zijde een lagere uitbouw. Het gebouw is ten dele onderkelderd. Tenzij anders vermeld zijn de vensters uitgevoerd in staal. Bij de rechthoek loopt de daklijst niet door tot op de hoeken, hier is het metselwerk hoger opgetrokken en steekt boven het dak uit. De VOORGEVEL van de uitbouw aan de voorzijde heeft een venster, dat omloopt over de zijgevels. Het venster is in de voorgevel nu 3-ruits (was 6-ruits) en in de zijgevel 2-ruits (was 4-ruits). De voorgevel van de rechter uitbouw heeft drie 4-ruits vensters. De LINKER ZIJGEVEL heeft links drie 6-ruits vensters, rechts een rond 4-ruits venster. De ACHTERGEVEL heeft in de uitbouw twee stalen deuren, de rechter met zijlicht. Rechts heeft de gevel een gewijzigde deur. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de hoofdbouw een stalen rondboogdeur, in de uitbouw twee 4-ruits vensters. Het INTERIEUR is deels uitgevoerd in schoon metselwerk, deels voorzien van een lambrizering van crèmekleurige tegels met een zwarte band. De vloer is belegd met grijze tegels met een zwarte band. In de hoge kelder staat nog een restant van de pompen. Waardering Hoofd- c.q. pompgebouw van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. - Van architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel gebouw in de stijl van het Nieuwe Bouwen, gebouwd midden in een bij uitstek agrarisch buitengebied. Het gebouw is een goed voorbeeld van een functionele en/of typologische ontwikkeling. - Het object heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de waterzuiveringsinstallatie. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm en voormalige functie, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling, namelijk die van waterzuivering in het algemeen en van de gemeente in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515464
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Waterzuiveringsinstallatie: Pompgebouw
5
Recensie door: ()
Leuk gebouw en netjes opgeknapt. Het is uniek omdat een dergelijk oud industrieel pandje slechts zelden is te zien in het Nederlandse landschap.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterzuiveringsinstallatie: Pompgebouw in Varsseveld

Waterzuiveringsinstallatie: Slibgistingtank

Vlakkeeweg 2
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Subgistingtank van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. Omschrijving De subgistingtank is een hoge betonnen re..

Waterzuiveringsinstalatie: Transformatorhuisje

Vlakkeeweg 2
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Transformatorhuisje van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. Omschrijving Het trafohuisje is opgetrokken op rec..

De Engel

Hiddinkdijk 4
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Molen "De Engel". Eenvoudige stellingmolen.

Kwaksmölle

Doetinchemseweg 48
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding MOLENROMP. De als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen, gebouwd in 1859 door molenbouwer H.H.Kreeftenberg te Varsseveld in ..

Grote of Laurentiuskerk

Kerkplein 1
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische pseudobasiliek (XV B?) met eenbeukige, 3/8 gesloten koor en zware toren, in oorsprong XIII, herbouwd na een i..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)