Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëngaardbrug in Hijum

Weg En Waterwerk

Hege Hearewei 8
9054LC Hijum (gemeente Leeuwarderadeel)
Friesland

Bouwjaar: 1931
Architect: J. Smits Smits 1931 J. Smits


Beschrijving van Mariëngaardbrug

Inleiding De betonnen, vaste BRUG uit 1931 is ontworpen in 1930 door de gemeente-architect van Leeuwarderadeel J. Smits. Het strakke ontwerp is karakteristiek voor de betonnen bruggen in Friesland uit de Interbellumperiode: symmetrie met kubistische detaillering. De zogeheten Mariëngaarderbrug over de Hijumervaart was gemeenschappelijk eigendom van de gemeenten Leeuwarderadeel en Ferwerderadeel. De oude verkeersbrug, of tille, verkeerde in slechte staat en voor de verbetering ervan werden twee plannen uitgewerkt. Plan A betekende herstel met behoud van onderdelen; plan B betekende ruimen van de oude brug en vernieuwen in gewapend beton (f 7000,-). Er werd voor plan B gekozen. De brug ligt hoog boven de Hijumervaart. De aanleg werd uitgevoerd door de firma Johan Magree's Handel en Industrie, gevestigd te Franeker. De voet van de landhoofden is recentelijk versterkt door een aangestorte betonnen rand binnen een hardhouten beschoeiing. Omschrijving De brug is uitgevoerd in grof kiezelbeton en is zowel in de lengte- als in de breedterichting symmetrisch. De doorvaartopening is rechthoekig en afgezet met een ijzeren hoekprofiel; de hoeken van de doorvaartopening worden 'beschermd' door vier meerpalen met een paalmuts en haalpen. De vleugelmuren van de landhoofden liggen in de lengterichting van de brug; met een kwartronde insnoering vernauwen ze tot de breedte van het brugdek. De balustrade op de vleugelmuren en het brugdek zijn aan de buitenzijde enigszins opgedikt en aan de bovenzijde afgesloten door een ijzeren buis. Begin- en eindpunt van de buis zijn opgenomen in een blokvormige versiering en op de betonnen balustrade bevestigd door middel van ijzeren manchetten. Waardering De brug uit 1931 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als exemplarisch voorbeeld van een betonnen verkeersbrug in Friesland, - als karakteristiek voorbeeld van stijlinvloed en materiaalgebruik uit de dertiger jaren, - vanwege de historische-ruimtelijke situering over de Hijumervaart, - vanwege de hoge mate van gaafheid van de brug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515448
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariëngaardbrug in Hijum

Mariëngaarde (boerderij)

Mariëngaarderweg 45
Hallum (Gemeente Ferwerderadiel)
Mariengaarde. Ter plaatse van het voormalige klooster van die naam gebouwde kop-hals-rompboerderij met gestrekt voorhuis waarvan het midden..

Terrein met overblijfselen van het klooster Mariëngaarde

bij Mariëngaarderweg 45 Mariëngaarderweg 45 2 bij Mariëngaarderweg 45
Hallum (Gemeente Ferwerderadiel)
Terrein waarin de overblijfselen van het klooster Mariengaarde. Datering: 12e eeuw (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Balkendsterpoldermolen

Langedyk 4
Alde Leie (Gemeente Leeuwarderadeel)
Poldermolen aan de Finkumervaart. Monnikmolen uit 1844.

Kop-hals-rompboerderij met voorhuis onder zadeldak tegen topgevel met in de top tweelichtskozijnen en roeden in de overige vensters

Vijfhuisterdijk 19
Hallum (Gemeente Ferwerderadiel)
Kop-hals-rompboerderij met gaaf voorhuis onder zadeldak tegen topgevel; in de top tweelichtskozijnen, in de overige vensters roeden.

Nicolaaskerk. Hervormde kerk

Lege Hearewei 3
Hijum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Herv. Kerk. Op een terprest door boomsingel omgeven grotendeels van tufsteen opgetrokken en uit de 12e eeuw daterende dorpskerk; toren met a..

Kaart & Routeplanner