Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, baarhuisje op kerkhof in Koarnjum

Graf Begraafplaats

De Wier 7
9056PM Koarnjum (gemeente Leeuwarderadeel)
Friesland

Bouwjaar: tussen 1875 en 1925 1925 tussen 1875 en 1925


Beschrijving van Hervormde kerk, baarhuisje op kerkhof

Inleiding Aan het oostelijke kerkpad, buiten het kerkhof, staat een eenvoudig BAARHUISJE. Wegens de traditionele baksteenarchitectuur is het baarhuisje moeilijk te dateren. Op grond van kadastraal kaartmateriaal en archiefonderzoek kan alleen worden vastgesteld dat het tussen 1875 en 1925 moet zijn gebouwd. Omschrijving Het kleine baarhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in bruine bakstenen met gesneden voegwerk en op een gepleisterde plint. Het gebouwtje heeft een flauwhellend zadeldak, belegd met gesmoorde, gegolfde Friese pannen. Aan de westzijde zijn twee ventilatie-openingen met schoepenrooster. Aan de zuidzijde, in de korte gevel, een getoogde dubbele deur onder een streklaag met imitatie sluit- en aanzetstenen in gele bakstenen. Waardering Het baarhuisje nabij het kerkhof is van algemene cultuurhistorische waarde: - als essentieel en functioneel onderdeel van het kerkcomplex, - wegens de eenvoudige, architectonische gaafheid, - wegens de structurele en visuele gaafheid in relatie tot het kerkgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515447
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, baarhuisje op kerkhof in Koarnjum

Kerk van Cornjum (hervormde kerk)

De Wier 7
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Inleiding De KERK is in 1873 in Eclectische bouwtrant gebouwd naar ontwerp en onder toezicht van de architect Foppe Brouwer uit Cornjum, do..

Hervormde kerk, toegangshek van kerkhof

De Wier 7
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Inleiding Een HEK in Neo-classicistische trant vormt de toegang tot het kerkhof omgeven met een dichte windsingel. De kerk is, volgens de g..

Martenastate 1 Martenastate, hoofdgebouw

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Martenastate). Het hoofdgebouw is gelegen op een omgracht terrein en opgetrokken in 1899-1900 naar ..

Martenastate 2 Martenastate, tuin en park

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van Martenastate, ten dele omzoomd door open weiden, is te onderschei..

Martenastate 3 Martenastate, toegangspoorten

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSPOORT met aangrenzende KLEINE POORT. De hoofdtoegang tot het park wordt gevormd door de in 1955 uit best..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk, baarhuisje op kerkhof in Koarnjum