Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, toegangshek van kerkhof in Koarnjum

Overig

De Wier 7
9056PM Koarnjum (gemeente Leeuwarderadeel)
Friesland

Bouwjaar: verm. ca. 1873 1873 verm. ca. 1873


Beschrijving van Hervormde kerk, toegangshek van kerkhof

Inleiding Een HEK in Neo-classicistische trant vormt de toegang tot het kerkhof omgeven met een dichte windsingel. De kerk is, volgens de gedenksteen aan de westzijde, in 1873 gebouwd. Het hekwerk zal omstreeks dezelfde tijd zijn opgericht. Omschrijving Het hekwerk bestaat uit twee gietijzeren hekstijlen met aan de buitenzijde voluutachtige, smeedijzeren vaste zijstukken en aan de binnenzijde smeedijzeren draaibare hekken. Het smeedwerk is met sierlijke krullen uitgevoerd. Op de gecanneleerde gietijzeren hekstijlen staat een gietijzeren vaas in de vorm van een klassieke krater met een gietijzeren agave. Waardering Het ijzeren toegangshek tot de begraafplaats uit omstreeks 1873 is van algemene cultuurhistorische waarde: - als essentieel onderdeel van het complex, - als exemplarisch voorbeeld van Neo-classicistische uitvoering van hekwerken, - vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van uitvoering, - vanwege de hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515446
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, toegangshek van kerkhof in Koarnjum

Kerk van Cornjum (hervormde kerk)

De Wier 7
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Inleiding De KERK is in 1873 in Eclectische bouwtrant gebouwd naar ontwerp en onder toezicht van de architect Foppe Brouwer uit Cornjum, do..

Hervormde kerk, baarhuisje op kerkhof

De Wier 7
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Inleiding Aan het oostelijke kerkpad, buiten het kerkhof, staat een eenvoudig BAARHUISJE. Wegens de traditionele baksteenarchitectuur is he..

Martenastate 1 Martenastate, hoofdgebouw

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Martenastate). Het hoofdgebouw is gelegen op een omgracht terrein en opgetrokken in 1899-1900 naar ..

Martenastate 2 Martenastate, tuin en park

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van Martenastate, ten dele omzoomd door open weiden, is te onderschei..

Martenastate 3 Martenastate, toegangspoorten

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSPOORT met aangrenzende KLEINE POORT. De hoofdtoegang tot het park wordt gevormd door de in 1955 uit best..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk, toegangshek van kerkhof in Koarnjum