Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijverzathe, tuin in Jelsum

Tuin Park Landgoed

Langhústerdyk 1
9057RJ Jelsum (gemeente Leeuwarderadeel)
Friesland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Vijverzathe, tuin

Inleiding De TUIN van Vijverzathe is aangelegd in 1890 als een wandeltuin, beïnvloed door de Landschapsstijl. De tuin is aan de noordzijde begrensd door een rechte gracht; aan de oost- en zuidzijde met een grillig gevormde tuin met diepe inhammen als waterpartijen. De grond uit de gegraven omgrachting is gebruikt om verhogingen in de tuin te maken; de beplanting bestaat uit solitairen, waaronder rode beuken, een kastanje en beuken. Het padenbeloop is gewijzigd. Tot de tuin behoren toegangsHEKKEN: een smeedijzeren hek op een vernieuwde voetgangersbrug en een smeedijzeren hek op een overkluizing van de gracht. De kunststenen tuinornamenten, waaronder een Neo-klassieke godin, de voet van een zonnewijzer en een bloembak met op de wand een reeks putti behoren niet van oorsprong tot de tuin en vallen buiten de bescherming van rijkswege. Omschrijving Tuin met grillige begrenzing door waterpartijen. In de tuin verhogingen met solitaire bomen in het gazon, waaronder beuken, een kastanje en rode beuken. Over de zuidgracht een voetgangersbrug met smeedijzeren balustrade en toegangshek. Het hekwerk is verticaal geleed door een ligger op X-vormige versieringen. De hekstijlen met knop op de leuning en puntige ornamenten zijn getordeerd; de tussenstijlen zijn onversierd. De toegang tot het achtererf wordt gevormd door een hekwerk met gemetselde pijlers op een grachtdam met het opschrift Vijver / Zathe //. Aan de pijlers zware, maar sierlijk gebogen smeedijzeren draaihekken en vaste vleugelstukken met spaken, waarin dezelfde versieringen, torderen en X-motief, zijn toegepast. Waardering De tuin met hekken is van algemeen cultuurhistorische waarde: - vanwege de esthetische waarde van het tuinontwerp, passend bij de allure van de boerderij, - als essentieel en contemporain onderdeel van de boerderij, - vanwege de bijzondere betekenis van de aanleg en beplanting voor het aanzien van het complex, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de aanleg en inrichting, - vanwege de hoge mate van uitzonderlijkheid van zeldzaamheid van een dergelijke tuinaanleg bij een boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515440
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijverzathe, tuin in Jelsum

Vijverzathe

Langhústerdyk 1
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Inleiding De fraai in een wandeltuin gelegen kapitale BOERDERIJ uit 1890, in Eclectische stijl met uitbundige Neo-Renaissance ornamenten, i..

Boerderij met dwars gebouwd woonhuis met ingang in het midden

Dekemawei 3
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Bij de oprijlaan gelegen boerderij met dwars gebouwd woonhuis, ingang in het midden.

Kop-hals-rompboerderij

Dekemawei 1
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Goed verzorgde boerderij van het kop-hals-romp-type.

Dekemastate: tuinmanswoning

Dekemawei 7
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Onderdeel 9 Omschrijving TUINMANSWONING. Op het terrein ten zuiden van het voorplein staat een dienstwoning uit 1860 bestaande uit een n..

Haskerazathe

Haskedyk 2
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Inleiding De fraaie BOERDERIJ, genaamd Haskerazathe, wordt in het Register van nieuwe, veranderde of gesloopte gebouwen in de Kadastrale Ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)