Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met aangebouwd schuurtje in ambachtelijk-traditionele stijl ("kapiteinswoning") in Veendam

Woonhuis

Bocht Oosterdiep 20
9641JK Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Woonhuis met aangebouwd schuurtje in ambachtelijk-traditionele stijl ("kapiteinswoning")

Inleiding WOONHUIS met aangebouwd SCHUURTJE, volgens een gevelsteen gebouwd in 1880 door opdrachtgevers met de initialen H.J.H. en A.B. Het pand is een moderne variant van een voor de Veenkoloniƫn zo typerende kapiteinswoning met een sprong in de voorgevel. Opvallend aan het pand, dat is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl, is de ingezwenkte topgevel. In de loop der tijd hebben aan de woning enkele wijzigingen plaatsgevonden, waaronder wijziging van het interieur. Het uiterlijk als geheel is echter nauwelijks aangetast. Het woonhuis is kenmerkend gelegen aan het deel van het Oosterdiep, dat als beschermd gezicht is voorgedragen. Omschrijving WOONHUIS opgetrokken in een rode baksteen met alleen aan de voorzijde een gepleisterd trasraam. Het wolfdak, gedekt met een zwarte platte Friese pan, heeft aan de voorzijde een kroonlijst. De voorgevel (noordwest) heeft een verspringing en een ingezwenkte topgevel. In de voorgevel vier H-vensters, vier tweeruits zaadvensters en een vernieuwde deur met bovenlicht, alle met getoogde strek; een gemetselde stoep met naar binnen gebogen hoek, met bordes van gele decoratieve tegels. Bij de deur twee bakstenen met ingekraste initialen en bouwjaar: "18 H.J.H." en "A.B. 80". In de zuidwestgevel twee (vernieuwde) zesruitsvensters. In de noordoostgevel een H-venster en een zesruitsvenster, beide met getoogde strek, en een (later naar links verplaatst) tweeruits keldervenster met diefijzers. De achtergevel (zuidoost) is later geverfd en heeft een zesruits venster en twee tweeruits zaadvensters, alle met getoogde strek; openslaande deuren (niet origineel) en een (vernieuwde) deur in de topgevel. Aan de achtergevel aan aangebouwd SCHUURTJE, opgetrokken in een rode, later geverfde baksteen onder een zadeldak met strakke windveren, gedekt met een grijze muldenpan. In de zuidwestgevel een (vernieuwde) deur met tweeruits bovenlicht, een tweeruits venster met rollaag, een venster met diefijzers; in de topgevel (zuidoost) een getoogd ijzeren vierruitsvenster. Aan het schuurtje een later aangebouwde berging die buiten de bescherming valt. Het INTERIEUR is gewijzigd en valt derhalve buiten de bescherming. Waardering Woonhuis met aangebouwd schuurtje van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een kapiteinswoning uit 1880 - vanwege de opvallende, ingezwenkte topgevel - vanwege het sobere, doch verzorgde materiaalgebruik - vanwege de typologische zeldzaamheid - vanwege de kenmerkende ligging aan het deel van het Oosterdiep, dat als beschermd gezicht is voorgedragen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515437
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met aangebouwd schuurtje in ambachtelijk-traditionele stijl ("kapiteinswoning") in Veendam

Herenhuis in eclectische stijl met aangebouwde schuur

Bocht Oosterdiep 22
Veendam
Inleiding HERENHUIS met aangebouwde SCHUUR gebouwd omstreeks 1885 in een Eclectische stijl. Opdrachtgever is onbekend. Na 1959 is het inter..

Directeurswoning in een stijl met Art Nouveau- en rationalistische elementen

Bocht Oosterdiep 17
Veendam
Inleiding DIRECTEURSWONING gebouwd in 1903/4 in opdracht van E.J. Duintjer Jzn., vader van de architect M. Duintjer en directeur van de aar..

Winkelwoning met aangebouw achterhuis in neo-renaissancistische stijl

Bocht Oosterdiep 19
Veendam
Inleiding WINKELWONING volgens het bouwarchief van de gemeente Veendam herbouwd in 1895 in een aan de Neo-Renaissance verwante bouwtrant. H..

Herenhuis in eclectische stijl

Bocht Oosterdiep 47
Veendam
Inleiding HERENHUIS gebouwd in 1897 in opdracht van K. Meihuizen in een Eclectische stijl. In 1950 werd het pand verbouwd tot twee woningen..

Villa met aangebouwde garage in late expressionistische stijl

Julianalaan 7
Veendam
Inleiding VILLA met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1937 door architect Th. van Terwisga uit Hengelo. De opdrachtgever was ir. C. Steenhoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met aangebouwd schuurtje in ambachtelijk-traditionele stijl ("kapiteinswoning") in Veendam