Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning met aangebouwde schuur in Wildervank

Woonhuis

Postkade 2
9648JR Wildervank (gemeente Veendam)
Groningen

Bouwjaar: 1910 1964 (verb.
Architect: J. Siccama Siccama 1910 J. Siccama


Beschrijving van Rentenierswoning met aangebouwde schuur

Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd in 1910 in opdracht van de rentenierende boer R.G. Vos uit Borgercompagnie door architect J. Siccama uit Wildervank in een Overgangsarchitectuur waarin Chaletstijl-elementen zijn te herkennen. Door het opblazen van de tegenover liggende brug tijdens WOII is veel glas van het huis gesprongen; alleen aan de rechterzijde is in de bovenlichten van de H-vensters nog gekleurd glas-in-lood aanwezig. De aangebouwde schuur is in 1964 verbouwd tot notariskantoor waardoor in de achtergevel een nieuw venster is geplaatst. De woning is gelegen op een langwerpig perceel, dat oorspronkelijk was opgehoogd, aan het Oosterdiep. Aan de voorzijde wordt het perceel van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit 1910 stammend ijzeren HEK met Art Nouveau motieven; twee beweegbare delen aan de voorzijde. Het pand vormt een fraai ensemble in combinatie met de eveneens beschermde buurpanden (Postkade 1 en Nijverheidskade 91), alle ontworpen door de zelfde architect. Omschrijving De deels één, deels twee verdiepingen tellende, geheel onderkelderde RENTENIERSWONING met aangebouwde SCHUUR op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een bruine baksteen op een trasraam van gele verblendsteen afgezet met een bruinbakstenen rollaag en strekkenlaag van gele verblendsteen. Het pand wordt gedekt door een samengestelde overkragende kap waarop bruin geglazuurde Tuiles du Nord; gemetselde nokschoorsteen met kap, vernieuwde schoorsteen op het noordelijk dakvlak; drie driehoekige gemetselde dakkapellen onder zadeldak deels met vakwerk en pleisterwerk, aan de voorzijde met twee liggende zesruits vensters, aan de noordzijde met een liggend tweedelig venster waarin gekleurd glas-in-lood, aan de zuidzijde met een liggend tweedelig venster; overkragende houten goot op houten klossen; vakwerk met pleisterwerk in de toppen van de topgevels. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten roedenverdeling, aan de zuidzijde deels met gekleurd glas-in-lood, onder een betonlatei en onderdorpel van hardsteen; in het trasraam roosters. In de topgevel aan de voorzijde (westgevel) twee H-venster gescheiden van elkaar door een betonnen stijl waarboven een samengesteld tweedelig twaalfruits venster, alle onder één latei; aan de linkerzijde van de topgevel een smal H-venster. In het terugspringende geveldeel links van de topgevel een klein liggend venster waarin roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood. Rechts van de topgevel op de hoek een halfronde erker waarin drie H-vensters onder één latei gescheiden van elkaar door betonnen stijlen. Boven de halfronde erker een vierzijdige erker van vakwerk en pleisterwerk gedekt door een tentdak bekroond met een zinken piron waarin vier achttienruits vensters. In de topgevel aan de noordzijde centraal een vernieuwde schoorsteen die is doorgetrokken in de gevelwand met aan weerszijden een liggend venster waarin roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood. Aan de linkerzijde van de topgevel een samengesteld tweedelig achtruits venster, een samengesteld tweedelig venster (roedenverdeling verdwenen), alle onder één latei en gescheiden van elkaar door een betonnen regel. Onder de vensters twee drieruits keldervensters onder rollaag. In de achtergevel (oostzijde) links twee H-vensters, centraal de aangebouwde schuur en rechts een smal H-venster. De entree bevindt zich in het centrale geveldeel aan de zuidzijde en bestaat uit een houten paneeldeur met boven- en zijlichten waarin gekleurd glas-in-lood onder één betonlatei. Links van de entree een gevelsteen waarin `R.G. Vos 1910' en rechts een T-venster. Voor de entree een overkapt bordes, opgetrokken in gele verblendsteen, met aan de linkerzijde een vijf treden hoge stoep (eerste trede niet-origineel); betonnen balustrade; granito vloer. Boven het bordes is het dak doorgetrokken en wordt gedragen door zes betonnen zuilen op vierkante basis die rusten op het bordes. Aan de linkerzijde van het bordes twee H-vensters onder één betonlatei gescheiden van elkaar door een betonnen stijl waarboven een loggia van vakwerk en pleisterwerk met houten balkondeur waarin glas met zijlichten met roedenverdeling; houten balustrade; de kap wordt gedragen door houten gebinten. In de risalerende topgevel aan de rechterzijde van het bordes en hardstenen brievenbus en twee H-vensters onder één latei gescheiden van elkaar door een betonnen stijl waarboven vier negenruits vensters; aan de linkerzijde een H-venster. De aangebouwde SCHUUR op rechthoekige plattegrond heeft een identieke gevelopbouw als het woonhuis, het trasraam is echter lager; muurankers. In de noordgevel een samengesteld tweedelig liggend venster onder één latei. In de achtergevel (oostzijde) een niet-origineel driedelig venster en twee kleine staande vensters onder strek. In de zuidgevel een houten paneeldeur met vierruits venster en bovenlicht waarvoor een vernieuwde vier treden hoge stoep. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met roedenverdeling en deels originele houten omlijsting (bekroond met een fronton), in de vestibule en de hal de granito vloer, de houten tochtdeur met zij- en bovenlichten waarin geëtst glas, de witte tegellambrizering met aan de onder- en bovenzijde bruine tegels, in de hal de houten bordestrap met op de eerste pijler op de begane grond een lamp bestaande uit een glazen bol en op de eerste verdieping een lamp met ijzeren voet bekroond met een glazen bol, tussen het kantoor en de kamer de houten schuifdeuren met roedenverdeling met aan weerszijden een houten kast, de twee zwartmarmeren schouwen, de plafonds met geometrische patronen, in de kamer aan weerszijden van de schouw de houten kasten en zitbankjes. Waardering Rentenierswoning met aangebouwde schuur en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1910 in de provincie Groningen in een Overgangsarchitectuur met Chaletstijl-elementen - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur - vanwege de waardevolle interieuronderdelen - vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek aan het water - vanwege de ensemblewaarde in combinatie met de twee buurpanden ontworpen door de zelfde architect - als opvallend voorbeeld van het oeuvre van architect J. Siccama (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515434
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning met aangebouwde schuur in Wildervank

Woonhuis van het dwarshuistype in eclectische stijl

Postkade 1
Wildervank (Gemeente Veendam)
Inleiding WOONHUIS van het dwarshuistype gebouwd in 1912 in opdracht van E. Detmers door architect J. Siccama en Zn. uit Wildervank in een ..

Herenhuis in aan de Um-1800 verwante stijl

Nijverheidskade 91
Wildervank (Gemeente Veendam)
Inleiding HERENHUIS ontworpen in 1911 door de architecten J. Siccama en Zoon in opdracht van de heer H.F. van der Laan te Wildervank. Het h..

Omnia Vanitas

Nijverheidskade 76
Wildervank (Gemeente Veendam)
Inleiding DIRECTEURSWONING met ingebouwd KANTOOR en DIENSTWONING, genaamd `Omnia Vanitas', gebouwd in 1937 naar een ontwerp van de architec..

Winkelwoning met Art Nouveau-elementen

Nijverheidsstraat 73
Wildervank (Gemeente Veendam)
Inleiding WINKELWONING uit 1872/4 verbouwd in 1910 in opdracht van E. Ketel tot manufactuurwinkel door architect J. Siccama uit Wildervank ..

Marianne

Nijverheidsstraat 21
Wildervank (Gemeente Veendam)
Omschrijving Twee bouwlagen hoge VILLA met aangebouwde GARAGE, opgetrokken in een geelbruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentenierswoning met aangebouwde schuur in Wildervank

Foto's (2)