Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spoorbrug over de Molenstreek in Veendam

Weg En Waterwerk

Molenstreek 312
9641KX Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Spoorbrug over de Molenstreek

Inleiding SPOORBRUG over de Molenstreek gebouwd in 1909 in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS). De draaibrug maakte deel uit van de spoorlijn Zuidbroek-Stadskanaal, die in 1910 werd geopend. Deze spoorlijn was aangelegd om vanaf Zwolle een doorgaande verbinding met Delfzijl tot stand te brengen. De lijn deed ook Veendam aan, waar in dezelfde tijd een station werd neergezet. De spoorbrug ligt schuin tegenover de voormalige elektriciteitscentrale aan de Molenstreek, vlakbij het station. Omschrijving SPOORBRUG bestaande uit een bovenbouw van geklonken staal op gemetselde draaipijler. De ongelijkarmige draaibrug heeft vollewandhoofdliggers aan weerszijden van de rijvloer, die een raster van dwarsliggers en langsliggers bijeenhouden. In de noordoostelijke hoofdligger staat "Anno 1909" op geklonken vierkante platen. Op de rijvloer een enkele spoorrails, een ijzeren grendel en een ijzeren bedieningskast. De brug heeft gemetselde landhoofden met natuurstenen hoekstukken. Aan het noordelijke landhoofd bevindt zich een opzetinrichting, bestaande uit vier ijzeren steunen op een gemetselde basis met natuurstenen hoekstukken. Waardering Spoorbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een spoorbrug van geklonken staal uit 1909 - ter herinnering aan de NOLS-spoorlijn - als voorbeeld van een ongelijkarmige draaibrug met vollewandliggers - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de zeldzaamheid van dit type spoorbrug in de provincie Groningen - vanwege de opvallende ligging vlakbij de voormalige elektriciteitscenstrale aan de Molenstreek (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515423
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spoorbrug over de Molenstreek in Veendam

Electriciteitscentrale Voorm. electriciteitscentrale

Molenstreek 312
Veendam
Inleiding ELEKTRICITEITSCENTRALE met KANTOOR, BERGRUIMTE, MACHINEHAL, WERKPLAATS, SCHAKELHUIS en TRANSFORMATORHUIS, gebouwd in 1900-1901 in..

Villa in expressionistische bouwstijl

Parallelweg 13
Veendam
Inleiding VILLA ontworpen in 1921 door architect J. Kruijer uit Nieuwe Pekela in opdracht van H. Takens in een Expressionistische bouwstijl..

Stationsgebouw met dienstwoning

Parallelweg 6
Veendam
Inleiding STATIONSGEBOUW met DIENSTWONING en twee zijvleugels gebouwd in 1909 in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS), waa..

Kantoorwoning in een mengstijl van overgangsstijl en rationalisme

Pieter Sneeuwplein 3
Veendam
Inleiding KANTOORWONING ontworpen in 1917 door architect N. Boiten Rzn. in opdracht van de heer B.J. Geling. Het pand dat is opgetrokken in..

Herenhuis in eclectische stijl met aangebouwde schuur

Bocht Oosterdiep 22
Veendam
Inleiding HERENHUIS met aangebouwde SCHUUR gebouwd omstreeks 1885 in een Eclectische stijl. Opdrachtgever is onbekend. Na 1959 is het inter..

Kaart & Routeplanner