Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorwoning in een mengstijl van overgangsstijl en rationalisme in Veendam

Woonhuis

Pieter Sneeuwplein 3
9641KA Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1917 1966 (verb.)
Architect: N. Boiten Rzn. Boiten 1917 N. Boiten Rzn.


Beschrijving van Kantoorwoning in een mengstijl van overgangsstijl en rationalisme

Inleiding KANTOORWONING ontworpen in 1917 door architect N. Boiten Rzn. in opdracht van de heer B.J. Geling. Het pand dat is opgetrokken in een stijl, die een mengeling is van Overgangsarchitectuur en Rationalisme, is in 1966 verbouwd waarbij de woonkamer doorgetrokken is over de hele lengte van het huis. In de zuidwestgevel is toen een groot venster geplaatst. Tevens is in 1966 een betonnen garage naast het huis gebouwd, die buiten de bescherming valt. Het pand is beeldbepalend gelegen op de hoek van het Pieter Sneeuwplein met de Stationsstraat, in het als beschermd gezicht aangewezen gebied Tusschendiepen. Omschrijving Geheel onderkelderde KANTOORWONING, twee bouwlagen hoog, opgetrokken in een bruine baksteen, die deels gepleisterd is, op een trasraam van roodbruine klinkers, afgezet met een rollaag. Het samengstelde schilddak, gedekt met een roodbruine Friese golfpan, heeft twee hoge gemetselde schoorstenen (een ervan is niet origineel) en een goot op klossen, waaronder een fries van bruine baksteen met een rand van muizentand. De gevels worden geleed door H-vensters met bovenlicht met roedenverdeling en gekleurd glas, onder een strek met gepleisterde aanzetstenen. De hoofdentree bevindt zich in de noordoostgevel in een uitgebouwd deel (één bouwlaag hoog) met twee afgesnoten hoeken en een plat dak (oorspronkelijk met gemetselde borstwering). De entree bestaat uit een licht getoogde gelakte paneeldeur met ovaal kijkgat, een boogvormig bovenlicht en twee zijlichten, alle met gekleurd glas-in-lood, onder een natuurstenen getoogde hanekam met een uitspringende gebogen bies; voor de entree een vijf treden hoge natuurstenen stoep met aan één zijde een ijzeren leuning met decoratieve stijlen en regels. Boven de entree een licht gebogen gemetselde bekroning waarin een natuurstenen gevelsteen met "1917", en twee kleine rondbogen met een ijzeren hekje erin. Eveneens in het uitgebouwde deel vier H-vensters met bovenlicht met roedenverdeling, onder een strek met gepleisterde aanzetstenen. In de gevel boven de uitbouw, in een doorgetrokken deel met plat dak met goot op klossen, (vernieuwde) openslaande deuren, gescheiden van twee drieruits bovenlichten onder een strek met gepleisterde aanzetstenen door een goot (niet origineel); een dichtgemetseld deel (zat oorspronkelijk een schoorsteen). Links van de entree een risalerend gedeelte met in het dakvlak twee kleine dakkapellen met gebogen dak en rondboogvenster met roedenverdeling. Aan de noordoostzijde van het risalerende deel een driezijdige erker met aan elke zijde een raam met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling, onder een plat dak met houten balkonhek. In de gevel erboven openslaande deuren met dubbel drieruits bovenlicht onder een strek met gepleisterde aanzetstenen. Aan de noordwestzijde op de begane grond een H-venster; op de verdieping twee openslaande vensters. De noordwestgevel met wolfeind heeft een zijentree in een portiek met segmentboog, waarboven twee open rondboogjes, samengevat onder één rondboog. In het portiek een paneeldeur met bovenlicht met roedenverdeling en rollaag; een gemetselde stoep (vijf treden); in de zijwand van de portiek een natuurstenen brievenbus. Rechts van de portiek een w.c. venster, een dubbel H-venster en een enkel en een dubbel tweeruits keldervenster; op de verdieping twee openslaande vensters; alle vensters hebben een strek met gepleisterde aanzetstenen. In de zuidwestgevel een openslaand venster, een dubbel tweeruits keldervenster, en op de verdieping een vernieuwd venster. Aan de zuidwestgevel een uitgebouwd deel onder een steekkap met wolfeind; aan de zuidwestzijde een liggend venster (niet origineel), een dubbel tweeruits keldervenster en in de topgevel twee (vernieuwde) vensters; aan de noordwestzijde een staand zesruitsvenster en aan de zuidoostzijde een H-venster en een dubbel tweeruits keldervenster. Aan het uitgebouwde deel een aangebouwd portiek, met twee ijzeren hoekpilaren onder een plat dak op klossen; aan de noordwestzijde een paneeldeur met achtruits deurlicht, rollaag en gemetselde stoep; aan de zuidoostzijde een kelderingang met betonnen stoep; aan de zuidwestzijde een H-venster. In de zuidoostgevel, op de begane grond vier H-vensters en vier dubbele tweeruits keldervensters; op de verdieping vier openslaande vensters. Alle vensters hebben een strek met gepleisterde aanzetstenen. Het INTERIEUR valt buiten de bescherming omdat het teveel verbouwd is. Waardering Kantoorwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een kantoorwoning uit 1917 - vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de beeldbepalende ligging aan het Sneeuwplein, in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Tusschendiepen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515421
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorwoning in een mengstijl van overgangsstijl en rationalisme in Veendam

Bankgebouw Voorm. bankgebouw in een aan de Art Nouveau verwante stijl

Beneden Oosterdiep 23
Veendam
Inleiding Voormalig BANKGEBOUW gebouwd in 1906 in een aan de Art Nouveau verwante stijl. De eerste erin gevestigde bank was vermoedelijk de..

Postkantoor met ingebouwde dienstwoning

Beneden Oosterdiep 59
Veendam
Inleiding POSTKANTOOR met ingebouwde DIENSTWONING gebouwd in de periode 1901-1903 door rijksbouwmeester C.H. Peters. Het postkantoor dat is..

Villa in expressionistische bouwstijl

Parallelweg 13
Veendam
Inleiding VILLA ontworpen in 1921 door architect J. Kruijer uit Nieuwe Pekela in opdracht van H. Takens in een Expressionistische bouwstijl..

Woonhuis met aangebouwde schuur in eclectische stijl met neo-renaissance-elementen

Beneden Oosterdiep 63
Veendam
Inleiding WOONHUIS, van het dwarshuistype, met aangebouwde SCHUUR gebouwd volgens een gevelsteen in 1888 in een Eclectische stijl met Neo-R..

Woonhuis in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl

Van Beresteijnstraat 3
Veendam
Inleiding WOONHUIS ontworpen in 1922 door architect E. van Linge in opdracht van mevrouw M.D. de Lange. Het huis dat is vormgegeven in een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoorwoning in een mengstijl van overgangsstijl en rationalisme in Veendam