Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilkensbrug K. & J. Wilkensbrug in Veendam

Weg En Waterwerk

Boven Oosterdiep 138
9641JV Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1900-1910 1910 1900-1910


Beschrijving van Wilkensbrug K. & J. Wilkensbrug

Inleiding OPHAALBRUG over het Oosterdiep, die toegang verleent tot de voormalige houthandel K. en J. Wilkens. De brug die een houten brug verving, is waarschijnlijk in de periode 1900-1920 gebouwd. Deze brug is nog een van de weinige, niet op onderdelen vernieuwde voorbeelden van een ophaalbrug over het Oosterdiep. Ze is markant gelegen over het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte van het Oosterdiep. Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG met een hameipoort van grotendeels geklonken ijzer, bestaande uit twee hameistijlen van gewalst staal, gekoppeld door een vakwerkconstructie, volwandige geklonken balanspriemen met ijzeren spanwerk en open gewichtkoker, langsschoren met raamwerk, trekstangen met gesmeed oog; aan de zuidelijke hameistijl een ijzeren bedieningskast. Het houten brugdek met een ijzeren grendel op ijzeren INP-liggers, heeft houten leuningen (twee regels) en rust aan de oostzijde op een gemetseld landhoofd. Het landhoofd aan de westzijde is vernieuwd. Op de overgang brug- naar wegdek ijzeren leuningen met regels en stijlen. Waardering Ophaalbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een ophaalbrug van geklonken ijzer uit de periode 1900-1920 - vanwege de dubbele langsschoren met raamwerk - vanwege de belangrijke bijdrage die de brug levert aan de visuele gaafheid van het Oosterdiep - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de ligging in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Bocht- en Boven Oosterdiep (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515420
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wilkensbrug K. & J. Wilkensbrug in Veendam

Woonhuis in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl

Boven Oosterdiep 120
Veendam
Inleiding WOONHUIS ontworpen in 1927 door architect N. Boiten Rzn. uit Veendam, in opdracht van de heer R. de Weerd. Het pand dat is opgetr..

Machinefabriek, dienstwoning

Boven Oosterdiep 87
Veendam
Omschrijving DIENSTWONING bij de machinefabriek, waarschijnlijk gebouwd in 1887. Het pand is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een ..

Woonhuis met aangebouwd schuurtje in ambachtelijk-traditionele stijl ("kapiteinswoning")

Bocht Oosterdiep 20
Veendam
Inleiding WOONHUIS met aangebouwd SCHUURTJE, volgens een gevelsteen gebouwd in 1880 door opdrachtgevers met de initialen H.J.H. en A.B. Het..

Villa met aangebouwde garage in late expressionistische stijl

Julianalaan 7
Veendam
Inleiding VILLA met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1937 door architect Th. van Terwisga uit Hengelo. De opdrachtgever was ir. C. Steenhoek..

Herenhuis in eclectische stijl met aangebouwde schuur

Bocht Oosterdiep 22
Veendam
Inleiding HERENHUIS met aangebouwde SCHUUR gebouwd omstreeks 1885 in een Eclectische stijl. Opdrachtgever is onbekend. Na 1959 is het inter..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilkensbrug K. & J. Wilkensbrug in Veendam

Foto's (1)