Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilkensfontein in Veendam

Overig

AE Kade 1
9641EA Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1934
Architect: C.L. Huguenoth van der Linden (ontwerp) G. Marree (beeldhouwwerk) Huguenoth 1934 C.L. Huguenoth van der Linden (ontwerp) G. Marree (beeldhouwwerk)


Beschrijving van Wilkensfontein

Inleiding GEDENKTEKEN opgericht in 1934 ter ere van het feit dat Veendam was aangesloten op het provinciale waterleidingnet. Ubbo Wilkens, burgemeester van Veendam van 1907 tot 1910 en van 1920 tot 1921, was toentertijd een warm voorstander van de wateraansluiting. Het zou echter tot na zijn dood duren voor het zover was. In een legaat had Wilkens vastgelegd dat er een fontein op zijn kosten moest worden aangelegd als bekroning van de uitvoering van zijn wens. In 1934 werd de fontein onthuld. Het ontwerp is van C.L. Huguenoth van der Linden en het beeldhouwwerk van G. Marree. De fontein stond toen op het kruispunt van de Van Beresteynstraat, de Winkler Prinsstraat, de Ubbo Wilkensstraat en de Aekade. Om verkeerstechnische redenen is hij later verplaatst naar het einde van de tot vijver vergraven Oude Ae, aan de Aekade vlakbij de Van Beresteynstraat. Het fraaie hekwerk met drie lantarens is toen vervangen door een laag muurtje met drie nieuwe lantarens. De fontein is prominent gelegen op de hoek van de Aekade en de Van Beresteynstraat, in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Tusschendiepen. Omschrijving GEDENKTEKEN in de vorm van een fontein opgetrokken in roodbruine baksteen met natuursteen. De driezijdige fontein met concaaf gemetselde wanden wordt afgesloten door een rond plat natuurstenen dak met in de rand de tekst: "Zomer 1934 gebouwd van een legaat van wijlen burgemeester Ubbo Wilkens ter gelegenheid van den opening van de waterleiding". Midden op het dak een natuurstenen vaas met drie vissen op een gemetseld voetstuk. Op elk van de drie hoeken van de fontein een natuurstenen beeld op een gemetselde piedestal: een knielende vrouw met rad, een vrouw zittend bij een rozenstruik en een zittende vrouw met een mand met brood in haar schoot en in haar arm een korenschoof. In de concave wanden het wapen van Veendam en een verzamelwapen (vier in een), beide van natuursteen. Rond de fontein een bassin dat wordt omgeven door een deels aangesmeerde bakstenen muur in geknikte concaaf/convexe vorm met natuurstenen dekplaat. De concave delen worden opgevuld met een gebogen aangesmeerde gemetselde `bloembak'. Dit geheel wordt omsloten door een laag muurtje met drie lantarens (niet origineel). Waardering Gedenkteken in de vorm van een fontein van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een gedenkteken in de vorm van een fontein uit 1934 - ter herinnering aan de aansluiting van Veendam op het provinciale waterleidingnet - vanwege de zinnebeeldige voorstellingen van de hand van G. Marree - vanwege de beeldbepalende ligging aan het einde van de tot vijver vergraven Oude Ae - vanwege de ligging in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Tusschendiepen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515405
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wilkensfontein in Veendam

Sonnevanck

Van Beresteijnstraat 33
Veendam
Omschrijving VILLA opgetrokken in een bruine baksteen (waalklinker) op een idem trasraam afgezet met een gevelband van Beiers graniet. Het ..

Sonnevanck, garage

Van Beresteijnstraat 33
Veendam
Omschrijving GARAGE, gebouwd in 1923, opgetrokken in een bruine bezande baksteen. Het zadeldak, gedekt met leien, heeft strakke windveren e..

Kantoorwoning in interbellumstijl

Ubbo Wilkensstraat 1
Veendam
Inleiding KANTOORWONING gebouwd naar een ontwerp van architect P.T. Wieringa uit 1926. De opdrachtgever was de heer A.K. Noorduijn. Noordui..

HBS Voorm. HBS (Veenkoloniaal Museum)

Museumplein 5
Veendam
Omschrijving Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde SCHOOLGEBOUW gebouwd in 1910 in Um-1800 stijl heeft een U-vormige plattegrond...

Dubbel woonhuis in een functionalistische stijl

Ubbo Wilkensstraat 15
Veendam
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1933 naar een ontwerp van bouwkundig ingenieur J.H. van den Broek uit Rotterdam in een Functionalistis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilkensfontein in Veendam

Foto's (1)