Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wigge, tweekapsschuur met dienstwoning in Veendam

Boerderij

Zuidwending 2
9644XK Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van De Wigge, tweekapsschuur met dienstwoning

Omschrijving TWEEKAPSSCHUUR met DIENSTWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers, dat tot de onderkant van de vensters reikt. De beide wolfdaken, gedekt met een rode muldenpan, hebben een goot op klossen en uilenborden in de nokeinden. De gevels worden geleed door liggende ijzeren schuurvensters met roedenverdeling onder een anderhalfsteens rollaag. In de voorgevel (zuid) van het linker schuurgedeelte dubbele houten schuurdeuren onder een anderhalfsteens rollaag, drie schuurvensters en drie ijzeren zaadvensters, alle met roedenverdeling en anderhalfsteensrollaag; in het rechter schuurgedeelte, dat de dienstwoning herbergt, drie stalen drieruits- en twee tweeruitsvensters, twee keldervensters met roedenverdeling, en drie zaadvensters met roedenverdeling, alle onder een anderhalfsteens rollaag. In het midden van de voorgevel hoge dubbele deeldeuren met gehengen, onder een latei van grindbeton, waarop in letters van beton: DE WIGGE. In de westgevel negen schuurvensters met roedenverdeling. In de oostgevel een iets doorgetrokken deel waarin een drieruits stalen venster en een deur met twee asymmetrisch geplaatste kijkgaten, met bovenlicht en rollaag, en een gemetselde stoep tussen twee afgeronde gemetselde muurtjes; in de rest van de oostgevel acht schuurvensters met roedenverdeling, een ijzeren w.c venster met roedenverdeling en een opgeklampte deur. In de achtergevel (noord) in het linker schuurgedeelte een schuurvenster, twee grote schuurvensters, een opgeklampte deur met bovenlicht, en drie ijzeren zaadvensters, alle met roedenverdeling en rollaag; in het rechter schuurgedeelte drie schuurvensters, drie zaadvensters, dubbele schuurdeuren met gehengen en een ijzeren w.c.venster, alle met roedenverdeling en rollaag; in het midden van de achtergevel hoge dubbele deeldeuren met gehengen onder een latei van grindbeton. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de oorspronkelijke indeling van de tweekapsschuur en de dienstwoning; de dubbele sporenkap met gebinten, en de paardenstallen in de tweekapsschuur; de gemetselde schouw in de woonkamer van de dienstwoning. Waardering Tweekapsschuur met dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een tweekapsschuur met dienstwoning uit 1928 - als herinnering aan de bloeiende veenkoloniale landbouw - vanwege het verzorgde, sobere materiaalgebruik - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en het interieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa - vanwege de markante ligging aan het voormalige diep Zuidwending (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515386
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wigge, tweekapsschuur met dienstwoning in Veendam

De Wigge, villa

Zuidwending 4
Veendam
Omschrijving VILLA uit 1929 opgetrokken in een rode baksteen in kettingverband op een trasraam van gesinterde klinkers. Het samengestelde w..

De Wigge, schuurtje bij villa

Zuidwending 4
Veendam
Omschrijving SCHUURTJE bij villa, opgetrokken in een rode baksteen in kettingverband op een trasraam van gesinterde klinkers. Het schuurtje..

Stationsgebouw met dienstwoning

Parallelweg 6
Veendam
Inleiding STATIONSGEBOUW met DIENSTWONING en twee zijvleugels gebouwd in 1909 in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS), waa..

Spoorbrug over de Molenstreek

Molenstreek 312
Veendam
Inleiding SPOORBRUG over de Molenstreek gebouwd in 1909 in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS). De draaibrug maakte deel ..

Electriciteitscentrale Voorm. electriciteitscentrale

Molenstreek 312
Veendam
Inleiding ELEKTRICITEITSCENTRALE met KANTOOR, BERGRUIMTE, MACHINEHAL, WERKPLAATS, SCHAKELHUIS en TRANSFORMATORHUIS, gebouwd in 1900-1901 in..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wigge, tweekapsschuur met dienstwoning in Veendam