Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wigge, villa in Veendam

Woonhuis

Zuidwending 4
9644XK Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1929 1966 (verb.)


Beschrijving van De Wigge, villa

Omschrijving VILLA uit 1929 opgetrokken in een rode baksteen in kettingverband op een trasraam van gesinterde klinkers. Het samengestelde wolfdak is gedekt met riet, heeft een rechthoekige overstekende goot en een hoge gemetselde schoorsteen, die doorloopt over de westgevel. De gevels worden geleed door overwegend staande vensters, oorspronkelijk met blank glas-in-lood. De hoofdentree bevindt zich in de westgevel en bestaat uit een houten deur tussen drie zijlichten met blank glas-in-lood en een langwerpig zijlicht, onder een houten luifel, hangend aan twee trekstangen; voor deur en zijlichten een gemetselde stoep met bordes van rode tegels. Links grenzend aan de deur een driedelig keldervenster onder een rollaag. Boven de entree een loggia met gemetselde borstwering, bereikbaar via een deur tussen een vier zijlichten. In de kap een met riet beklede dakkapel met drie glas-in-loodramen. De voorgevel (zuid) heeft een topgevel met een gepotdekseld houten beschot. In de voorgevel twee vensters met gemetselde bloembak ervoor, gescheiden door een gepleisterde muurdam; links ervan een vijfzijdige erker en rechts ervan een terugspringend geveldeel met afgesnoten hoek en terras. De vijfzijdige erker heeft aan elke zijde een raam, gescheiden door gepleisterde muurdammen; boven de erker een balkon met gemetselde borstwering (in 1966 verlaagd) onder een steekkap met ruim overstek steunend op een houten gebint; naar het balkon een deur met zijlicht, en een reeks van drie ramen (oorspronkelijk zes ramen), die doorlopen in het beschot van de topgevel. Het terras wordt aan de westzijde begrensd door een schuifdeur met deurlicht, aan de zuidzijde door openslaande terrasdeuren met aansluitend twee ramen en aan de oostzijde door een houten windscherm met glas en roedenverdeling en een schuin geplaatste, gemetselde hoekpilaar met steunblok erop. Het terras is bekleed met rode tegels. In de oostgevel een venster, een driedelig venster, een klein venster met blank glas-in-lood, alle onder een rollaag en in de topgevel een vensterreeks met zes draairamen. In de achtergevel een dubbel w.c.venster met blank glas-in-lood, een driedelig venster met blank glas-in-lood, een houten deur met ruitvormig kijkgat en een klein glas-in-lood venster; boven deur en klein venster een houten luifel; voor de deur een gemetselde stoep met bordes van rode tegels. In de kap een met riet beklede dakkapel met drie glas-in-loodramen, grenzend aan een gemetselde schoorsteen. Waardering Villa bij boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een villa bij boerderij uit 1929 - vanwege de rustieke vormgeving in een stijl geïnspireerd op de Landhuisstijl - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de tweekapsschuur - vanwege de markante ligging aan het voormalige diep, Zuidwending. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515385
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wigge, villa in Veendam

De Wigge, schuurtje bij villa

Zuidwending 4
Veendam
Omschrijving SCHUURTJE bij villa, opgetrokken in een rode baksteen in kettingverband op een trasraam van gesinterde klinkers. Het schuurtje..

De Wigge, tweekapsschuur met dienstwoning

Zuidwending 2
Veendam
Omschrijving TWEEKAPSSCHUUR met DIENSTWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers, dat tot de onderkant..

Stationsgebouw met dienstwoning

Parallelweg 6
Veendam
Inleiding STATIONSGEBOUW met DIENSTWONING en twee zijvleugels gebouwd in 1909 in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS), waa..

Spoorbrug over de Molenstreek

Molenstreek 312
Veendam
Inleiding SPOORBRUG over de Molenstreek gebouwd in 1909 in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS). De draaibrug maakte deel ..

Electriciteitscentrale Voorm. electriciteitscentrale

Molenstreek 312
Veendam
Inleiding ELEKTRICITEITSCENTRALE met KANTOOR, BERGRUIMTE, MACHINEHAL, WERKPLAATS, SCHAKELHUIS en TRANSFORMATORHUIS, gebouwd in 1900-1901 in..

Kaart & Routeplanner