Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Machinefabriek, dienstwoning in Veendam

Woonhuis

Boven Oosterdiep 87
9641JP Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1887 1887 1887


Beschrijving van Machinefabriek, dienstwoning

Omschrijving DIENSTWONING bij de machinefabriek, waarschijnlijk gebouwd in 1887. Het pand is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam dat deels is gepleisterd en deels uit donkere klinkers bestaat. Het samengestelde, afgeknotte schilddak is gedekt met een zwart geglazuurde platte Friese pan en heeft een kroonlijst, een goot op klossen en een gemetselde schoorsteen. De zuid- en oostgevel hebben gepleisterde gevelbanden en op de hoeken gepleisterde, getande pilasters met langwerpige diamantknoppen. Beide gevels worden geleed door H-vensters onder een strekse toog met een gepleisterde sluitsteen en houten onderdorpels die worden verbonden door een gepleisterde cordonlijst. De hoofdentree bevindt zich in de zuidgevel en bestaat uit een vernieuwde deur met glas-in-lood bovenlicht onder een strekse toog met gepleisterde sluitsteen. Rechts van de entree een H-venster. In de kap een dakkapel (niet origineel). Links van de entree een breder deel waarin drie H-vensters en een rond venster met pleisterde omlijsting; in de kap een gemetselde dakkapel met fronton en een dubbel T-venster. De voorgevel (oost) heeft drie H-vensters, en in het midden een doorgetrokken geveldeel met plat dak en kroonlijst, waarin openslaande deuren met bovenlicht, en een balkon met vernieuwd hek. De noordgevel heeft een H-venster en twee vensters (niet origineel). De achtergevel (west) heeft een (vernieuwde) deur met bovenlicht en rollaag, een getoogd drieruits keldervenster met diefijzers; in de kap een platte dakkapel met een dubbel T-venster. Aan de achtergevel een aangebouwde SCHUUR met plat dak (oorspronkelijk met kap), opgetrokken in een roodbruine baksteen. Aan de zuidzijde een H-venster met rollaag; aan de westzijde een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht en rollaag, een klein w.c.venster met rollaag; boven de deur een houten deur. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de twee omlijste rondbogen met pilasters en sluitsteen; het gestucte plafond; de paneeldeuren; de houten trap met decoratieve trappalen, houten leuning en decoratieve spijlen. Waardering DIENSTWONING bij machinefabriek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een dienstwoning bij een fabriek uit het einde van de 19de eeuw - vanwege de typerende eclectische detaillering - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de fabriek - vanwege de markante ligging aan het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte van het Oosterdiep (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515383
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Machinefabriek, dienstwoning in Veendam

Machinefabriek met aangebouwde stoomketelmakerij en werkplaats met kantoor

Boven Oosterdiep 85
Veendam
Omschrijving SMEDERIJ gebouwd in 1872, opgetrokken in een roodbruine baksteen. Het zadeldak, gedekt met een zwarte en een rode Friese golfp..

Rooms-katholieke kerk (O.L. Vrouwe ten Hemelopneming)

Boven Oosterdiep 79
Veendam
R.K.Kerk. In 1845 naar ontwerp van zekere Hasselbach in Waterstaatsstijl opgetrokken ruim kerkgebouw, aan de oostzijde later gewijzigd.

Woonhuis in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl

Boven Oosterdiep 120
Veendam
Inleiding WOONHUIS ontworpen in 1927 door architect N. Boiten Rzn. uit Veendam, in opdracht van de heer R. de Weerd. Het pand dat is opgetr..

Wilkensbrug K. & J. Wilkensbrug

Boven Oosterdiep 138
Veendam
Inleiding OPHAALBRUG over het Oosterdiep, die toegang verleent tot de voormalige houthandel K. en J. Wilkens. De brug die een houten brug v..

Villa met aangebouwde garage in late expressionistische stijl

Julianalaan 7
Veendam
Inleiding VILLA met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1937 door architect Th. van Terwisga uit Hengelo. De opdrachtgever was ir. C. Steenhoek..

Kaart & Routeplanner