Meer dan 63.000 rijksmonumenten


HBS Voorm. HBS, conciërgewoning in Veendam

Woonhuis

Burgemeester de Hoopstraat 1
9641AZ Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van HBS Voorm. HBS, conciërgewoning

Omschrijving De anderhalf verdiepingen tellende, deels onderkelderde CONCIERGEWONING (1911, Um-1800 stijl) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam dat is afgezet met zandsteen en wordt gedekt door een naar binnen gebogen samengestelde kap met leidekking; houten gootlijst op houten klossen; waterlijst van zandsteen; vijf zinken pirons; hoge gemetselde schoorsteen. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek met houten roedenverdeling in de bovenlichten. In het risalerende geveldeel van de voorgevel (zuidwestzijde) twee vierruits vensters waarboven een tweedelig venster met roedenverdeling. In het linker geveldeel twee H-vensters en een klein vierruits venster. Boven deze vensters is het centrale geveldeel deels boven de gootlijst doorgetrokken en wordt bekroond met een fronton; H-venster. In het rechter geveldeel een smal H-venster. De entree is voor dit geveldeel geplaatst in een uitgebouwd portiek onder tentdak. De entree bestaat uit een houten paneeldeur met klein venster waarvoor een smeedijzeren paneel is geplaatst; hardstenen stoep. Aan de rechterzijde van het portiek een staand achtruits venster. In het linker geveldeel van de noordwestgevel twee T-vensters. Het centrale geveldeel is boven de gootlijst doorgetrokken en wordt bekroond met een fronton; H-venster. Tegen het rechter geveldeel is een serre onder schilddak aangebouwd; aan de voorzijde centraal een houten paneeldeur met vierruits venster en tweeruits bovenlicht, aan weerszijden een achtruits venster; aan zowel de linker- als rechterzijde van de serre twee achtruits vensters; op de hoeken een halfrond pilaster op hardstenen basement. Tegen de achtergevel (noordoostzijde) is een niet-origineel houten volume (niet beschermd) aangebouwd. In de zuidoostgevel een T-venster met aan weerszijden een smal H-venster. Het centrale geveldeel is boven de gootlijst doorgetrokken en wordt bekroond met een fronton; H-venster. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in het toilet, de tochthal en hal de granieten vloer, de houten tochtdeur waarin glas, de houten bordestrap met leuning van hout en ijzer, in de woonkamer de houten suitedeuren, in de keuken de houten kast. Waardering Conciërgewoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een conciërgewoning behorende bij een HBS uit 1911 in de provincie Groningen in Um-1800 stijl - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de HBS (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515376
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van HBS Voorm. HBS, conciërgewoning in Veendam

HBS Voorm. HBS (Veenkoloniaal Museum)

Museumplein 5
Veendam
Omschrijving Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde SCHOOLGEBOUW gebouwd in 1910 in Um-1800 stijl heeft een U-vormige plattegrond...

Vier middenstandswoningen met aangebouwde schuren

Hertenkampstraat 1
Veendam
Inleiding Bouwblok bestaande uit VIER MIDDENSTANDSWONINGEN met vier aangebouwde SCHUREN ontworpen in 1916 door architect J. Stuivinga uit Z..

Schoolgebouw met conciërgewoning en gymzaal (Streekschool)

Hertenkampstraat 6
Veendam
Inleiding SCHOOLGEBOUW met CONCIËRGEWONING en GYMZAAL gesticht voor het voortgezet en het uitgebreid lager onderwijs (VLO en ULO) in 1915 ..

Hervormde kerk

J.G. Pinksterstraat 1
Veendam
Herv.Kerk. Zeer breed, wel uit twee samengevoegde beuken ontstaan kerkgebouw blijkens opschrift in 1663 gesticht en in 1767 uitgebreid. De r..

Sonnevanck

Van Beresteijnstraat 33
Veendam
Omschrijving VILLA opgetrokken in een bruine baksteen (waalklinker) op een idem trasraam afgezet met een gevelband van Beiers graniet. Het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)