Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sonnevanck, garage in Veendam

Gebouw

Van Beresteijnstraat 33
9641AA Veendam
Groningen

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Sonnevanck, garage

Omschrijving GARAGE, gebouwd in 1923, opgetrokken in een bruine bezande baksteen. Het zadeldak, gedekt met leien, heeft strakke windveren en een goot op klossen. De beide zijgevels worden geleed door gemetselde steunberen met natuurstenen dekplaten. In de voorgevel (noordwest) dubbele houten garagedeuren onder een rollaag en in de top een klein rond venster. In de zuidwestgevel twee liggende drieruits vensters met rollaag. In de noordwestgevel een paneeldeur met tweeruits deurlicht en zesruits zijlicht onder één rollaag. De noordoostgevel is blind. Aan de middelste steunbeer van de zuidwestgevel een beweegbaar ijzeren HEK, bestaande uit regels en stijlen, deels kruisvormig, afgesloten door een segmentboogvormige beëindiging. Waardering Garage met hek van algemeen belang - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa - vanwege de hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515373
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sonnevanck, garage in Veendam

Sonnevanck

Van Beresteijnstraat 33
Veendam
Omschrijving VILLA opgetrokken in een bruine baksteen (waalklinker) op een idem trasraam afgezet met een gevelband van Beiers graniet. Het ..

Wilkensfontein

AE Kade 1
Veendam
Inleiding GEDENKTEKEN opgericht in 1934 ter ere van het feit dat Veendam was aangesloten op het provinciale waterleidingnet. Ubbo Wilkens, ..

Kantoorwoning in interbellumstijl

Ubbo Wilkensstraat 1
Veendam
Inleiding KANTOORWONING gebouwd naar een ontwerp van architect P.T. Wieringa uit 1926. De opdrachtgever was de heer A.K. Noorduijn. Noordui..

HBS Voorm. HBS (Veenkoloniaal Museum)

Museumplein 5
Veendam
Omschrijving Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde SCHOOLGEBOUW gebouwd in 1910 in Um-1800 stijl heeft een U-vormige plattegrond...

Vier middenstandswoningen met aangebouwde schuren

Hertenkampstraat 1
Veendam
Inleiding Bouwblok bestaande uit VIER MIDDENSTANDSWONINGEN met vier aangebouwde SCHUREN ontworpen in 1916 door architect J. Stuivinga uit Z..

Kaart & Routeplanner