Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geert Veenhuizenhoeve in Borgercompagnie

Boerderij

Borgercompagnie 226
9631TP Borgercompagnie (gemeente Veendam)
Groningen

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Geert Veenhuizenhoeve

Omschrijving VILLABOERDERIJ met TWEEKAPSSCHUUR opgetrokken in een bruine waalklinker op een trasraam van een donkere klinkers. Het twee bouwlagen hoge VOORHUIS heeft een afgeknot schilddak met rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen, een overstekende goot met klossen en golfrand, en twee platte dakkapellen met goot op klossen en dubbel vierruits venster. De gevels worden geleed door drielichtkozijnen onder een rollaag met muizentand; de vensters op de begane grond hebben bovenlichten met ruitvormige roeden, die op de verdieping worden geheel door roeden verdeeld. De voorgevel (noordoost) heeft een middenrisaliet onder een gebogen steekkap met gootlijst met golfrand. In het middenrisaliet de hoofdentree bestaande uit een paneeldeur met zijlichten en een gemetselde stoep (drie treden) met zijmuurtjes binnen een gemetselde portiek. De portiek heeft een spitsboog met getrapt gemetselde boog en aan weerszijden decoratief gemetselde pilasters. Boven de entree een gepleisterd vlak met daarin "Kroonboerderij" (oorspronkelijk "Proefboerderij") in letters van baksteen, een drielichtkozijn met roedenverdeling en in de top een drielichtkozijn met ruitvormige roeden. Aan weerszijden van het risaliet twee drielichtkozijnen. In de zuidoostgevel en de noordwestgevel vier drielichtkozijnen en twee driedelige tweeruits keldervensters onder een rollaag. De aangebouwde TWEEKAPSSCHUUR heeft een dubbel schilddak met wolfseinden, gedekt met een rode Hollandse pan en windveren met golfrand. De schuur heeft aan de zuidoostzijde een deur, een H-venster en een klein venster; zes stalvensters en een deur met zijlichten (alle niet origineel). In de voorgevel (noordoost) dubbele schuurdeuren met ruitvormig kijkgat met roedenverdeling onder een rondboog; een w.c. venster; vijf vijflichtkozijnen met kruisvormige roeden onder een rollaag met muizentand; in metalen letters de naam van de boerderij: "Geert Veenhuizen Hoeve". In de noordwestgevel vier dubbele vierruits vensters en twee paar dubbele schuurdeuren met ruitvormige deurlichten, alle onder een rollaag met muizentand. De achterzijde is onzichtbaar vanaf de openbare weg. Waardering Villaboerderij met tweekapsschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een villaboerderij uit 1922 - als voorbeeld van een proefboerderij in de Veenkoloniƫn - vanwege de opvallende detaillering - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen - vanwege de opvallende ligging aan de westzijde van het Borgercompagniestersdiep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515369
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geert Veenhuizenhoeve in Borgercompagnie

Geert Veenhuizenhoeve, bijschuur

Borgercompagnie 226
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Omschrijving BIJSCHUUR opgetrokken in een roodbruine waalklinker. Het schilddak, gedekt met rode Hollandse pannen, heeft een goot op klosse..

Voetgangersbrug

Borgercompagnie 221
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Inleiding Voetgangersbrug uit het begin van de negentiende eeuw, gelegen in een voormalig vervenersdorp. In 2002 is het brugdek vernieuwd. ..

Mariahoeve

Borgercompagnie 210
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
BOERDERIJ van het Oldambtster type met twee 'krimpen' aan de zijgevel. Omlijste ingang met halfrond bovenlicht waarin voorstelling van een l..

Oldambtster boerderij 2 1 Oldambtster boerderij in eclectische stijl met Art Nouveau-elementen

Borgercompagnie 178
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Omschrijving De OLDAMBTSTER BOERDERIJ bestaat uit een VOORHUIS en aangebouwde SCHUUR en is omstreeks 1900 opgetrokken in een Eclectische st..

Oldambtster boerderij 2 2 Oldambtster boerderij, tuinhuis

Borgercompagnie 178
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Omschrijving TUINHUIS (omstreeks 1900, Art Nouveau-invloeden) op rechthoekige plattegrond bestaat uit stijlen en regels bekleed met vertica..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geert Veenhuizenhoeve in Borgercompagnie