Oldambtster boerderij 2 2 Oldambtster boerderij, tuinhuis in Borgercompagnie

Borgercompagnie 178
9631TM Borgercompagnie (gemeente Veendam)

Beschrijving van Oldambtster boerderij 2 2 Oldambtster boerderij, tuinhuis

Omschrijving TUINHUIS (omstreeks 1900, Art Nouveau-invloeden) op rechthoekige plattegrond bestaat uit stijlen en regels bekleed met verticale schroten op een gemetseld trasraam. Het tuinhuis wordt gedekt door twee tegen elkaar ingaande lessenaarsdaken; aan de voorzijde fries verdeeld in een zevental staande panelen versierd met roedenverdeling. Centraal in de voorgevel (oostzijde) twee getoogde houten paneeldeuren waarin glas met aan weerszijden een staand venster die halfrond tegen de deurstijl eindigt; vensters en deuren onder één segmentboog. Boven de deuren een ventilerend lattenrooster, opgaand tot de nok van het voorste lessenaarsdak. Waardering Tuinhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een tuinhuis uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen met Art Nouveau-stijl elementen - vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij - als zeldzaam voorbeeld van een tuinhuis met Art Nouveau-stijl elementen in de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)