Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldambtster boerderij 2 1 Oldambtster boerderij in eclectische stijl met Art Nouveau-elementen in Borgercompagnie

Boerderij

Borgercompagnie 178
9631TM Borgercompagnie (gemeente Veendam)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Oldambtster boerderij 2 1 Oldambtster boerderij in eclectische stijl met Art Nouveau-elementen

Omschrijving De OLDAMBTSTER BOERDERIJ bestaat uit een VOORHUIS en aangebouwde SCHUUR en is omstreeks 1900 opgetrokken in een Eclectische stijl waarin Art Nouveau-stijl elementen zijn te herkennen. Het anderhalf verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop zwarte geglazuurde Friese pannen; twee nokschoorstenen; houten kroonlijst; gepleisterde gevelbanden; gepleisterde hoekpilasters. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek met in de bovenlichten roedenverdeling en gekleurd glas. De entree bevindt zich centraal in de voorgevel (oostzijde) in een uitgebouwd portiek en bestaat uit een houten paneeldeur. Het portiek is gepleisterd en wordt gedekt door een plat dak dat wordt gedragen door zuilen op een gepleisterd basement; gepleisterde balustrade. Boven het portiek een balkon met niet-originele balustrade. Aan weerszijden van het portiek twee H-vensters waarboven twee zaadvensters met houten roedenverdeling. In de zuidgevel een zijingang in uitgebouwd portiek. Het portiek onder plat dak wordt gedragen door gepleisterde zuilen; gepleisterde balustrade. Aan de rechterzijde van deze entree twee H-vensters waaronder twee tweedelige keldervensters met roedenverdeling en waarboven twee zaadvensters. De schuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd. In de noordgevel twee H-vensters, een T-venster en drie zaadvensters. De SCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een wolfdak waarop rode pannen; gepleisterde hoekpilasters; gepleisterd klimmend fries. Aan de zuidzijde meerdere krimpen. Aan de voorzijde van de eerste krimp een H-venster. Aan de noordzijde aan de voorzijde dubbele houten schuurdeuren onder rollaag; aan de zijkant diverse getoogde stalvensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag. Waardering Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een Oldambtster boerderij uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen in een Eclectische stijl met Art Nouveau-stijl elementen - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de fraaie beeldbepalende ligging in het open veld (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515365
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldambtster boerderij 2 1 Oldambtster boerderij in eclectische stijl met Art Nouveau-elementen in Borgercompagnie

Oldambtster boerderij 2 2 Oldambtster boerderij, tuinhuis

Borgercompagnie 178
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Omschrijving TUINHUIS (omstreeks 1900, Art Nouveau-invloeden) op rechthoekige plattegrond bestaat uit stijlen en regels bekleed met vertica..

Oldambtster boerderij 2 3 Oldambtster boerderij, garage

Borgercompagnie 178
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Omschrijving GARAGE (omstreeks 1900, Eclectische elementen) op rechthoekige plattegrond opgetrokken in baksteen en gedekt door een overkrag..

Villaboerderij 1 Villaboerderij in een aan het rationalisme en de interbellum-architectuur verwante bouwtrant

Borgercompagnie 156
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Omschrijving VILLABOERDERIJ, waarvan het twee bouwlagen hoge VOORHUIS is opgetrokken in Vlaams verband in een roodbruine baksteen op een tr..

Villaboerderij 2 Villaboerderij, kleine bijschuur

Borgercompagnie 156
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Omschrijving Kleine BIJSCHUUR waarschijnlijk uit 1924, opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een schilddak. Het dak, gedekt met een ..

Villaboerderij 3 Villaboerderij, hek

Borgercompagnie 156
Borgercompagnie (Gemeente Veendam)
Omschrijving HEK uit 1924, bestaande uit pijlers opgetrokken in een gesinterde klinker op vierkante grondslag. De pijlers hebben om en om u..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oldambtster boerderij 2 1 Oldambtster boerderij in eclectische stijl met Art Nouveau-elementen in Borgercompagnie