Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe Til in Warffum

Weg En Waterwerk

Molenweg 2
9989TJ Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: oorspr. 1864 1901 (herb.) 1864 oorspr. 1864 1901 (herb.)


Beschrijving van Nieuwe Til

Inleiding VEEBRUG (paardentil), van het balkbrugtype, genaamd `Nieuwe til' gelegen op de kruising van de waterwegen Usquerdermaar en de Oude Weer in het Noord-Groningse wierdengebied. De brug is aangelegd in 1901 in opdracht van het toenmalig Waterschap Hunsingo op de plek van een oudere brug uit 1864. Toen de waterwegen in de 19e eeuw in gebruik werden genomen voor goederen- en personenvervoer, werden op kruispunten van vaarwegen smalle, hoge bruggetjes gebouwd. Door de aanleg van deze brug kon het trekpaard van de ene zijde naar de andere zijde overgezet worden, waardoor trekvaart in dit gebied mogelijk werd gemaakt. Door de hoge ligging is de brug een dominerend ruimtelijk element in het omringende landschap. Tegenwoordig heeft de brug haar functie verloren en wordt zij gebruikt als fiets- en voetgangersbrug. Omschrijving VEEBRUG (paardentil) bestaande uit drie gebogen ijzeren I-balken, onderling verbonden door dwarsdragers waarover een niet-origineel (houten) wegdek is gelegd. Aan weerszijden van de brug bevindt zich een brugleuning van geklonken ijzeren stijlen en regels. De brug rust op landhoofden van wulfmuren en kubbestijlen (wanden van ijzeren stijlen waartussen verticale troggewelven van baksteen) en twee ijzeren jukken bestaande uit stijlen gekoppeld door regels en voorzien van gekruiste diagonalen (T-profiel) die rusten op een betonnen voet. Voor de jukken bevinden zich houten meerpalen. Waardering Veebrug (paardentil) van het balkbrugtype van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een veebrug uit 1901 typerend voor het Groninger zeekleigebied - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de grote zeldzaamheidswaarde van het type brug - vanwege de toepassing van een type landhoofd kenmerkend voor de provincie Groningen - vanwege de bijzondere en beeldbepalende ligging in het landschap van gemeente Eemsmond - als herinnering aan de trekscheepvaart die plaats vond in de provincie Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515355
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuwe Til in Warffum

Kop-hals-rompboerderij met voorhuis tussen topgevels

De Vennenweg 1
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Boerderij van het kop-hals-romptype. Voorhuis tussen topgevels, waarin zesruitsvensters. Ook in het halsgedeelte zesruitsvensters en aan de ..

Schoolgebouw

Tjarda van Starkenborghweg 9
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving Eén bouwlaag hoog SCHOOLGEBOUW op rechthoekige plattegrond, geheel opgemetseld van rode baksteen en gedekt door wolfeind-schi..

Hek bij schoolgebouw

Tjarda van Starkenborghweg 9
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving HEK bestaande uit gietijzeren balusters bekroond door een denneappelachtig ornament met daartussen een opgewerkt hekwerk met r..

Dorpswierde

Tinallinge
Tinallinge (Gemeente Winsum)
"Dorpswierde"

Woning onder schilddak met hoekschoorstenen

Tjarda van Starkenborghweg 12
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Woning onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang; zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuwe Til in Warffum