Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boykema's til in Warffum

Weg En Waterwerk

Havenstraat 12
9989BN Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: oorspr. 1825 1901 (herb.) 1923 (herst.) 1825 oorspr. 1825 1901 (herb.) 1923 (herst.)


Beschrijving van Boykema's til

Inleiding Vaste BRUG over de Warffumermaar gelegen op het punt waar de maar vertakt in de haven van Warffum. De brug, die eigendom is van het waterschap Noorderzijlvest (voorheen Noordpolder) kwam in 1901 in de plaats van een oude brug uit 1825. In 1923 vond er een vernieuwing plaats, waarbij de brug werd voorzien van ijzeren liggers en van een dek van gewapend beton afgedekt met asfalt. De breedte van de brug tussen de leuningen bedroeg 3.5 meter. De oorspronkelijke landhoofden met bakstenen troggewelven, zo karakteristiek voor de provincie Groningen, bleven ongewijzigd. De brug die aan het eind van de Havenstraat ligt vormt een markante entree tot het dorp Warffum. Omschrijving Vaste BRUG over de Warffumermaar bestaande uit twee in roodbruine baksteen opgemetselde landhoofden, verbonden door een brugdek met brugleuningen. De landhoofden zijn uitgevoerd als bakstenen troggewelven tussen staande ijzeren balken. Het brugdek is van gewapend beton dat met asfalt is afgedekt en rust op twee ijzeren dwarsliggers. De beide leuningen zijn van ijzer en bestaan uit staanders, twee dwarsregels en een handlijst. Waardering Vaste brug over de Warffumermaar van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een kleine vaste brug uit de tweede helft van de 19de eeuw - vanwege de voor de provincie Groningen zo karakteristieke troggewelfconstructie - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de andere vaste bruggen over de Warffumermaar - vanwege de bijzonder fraaie ligging aan de rand van het dorp Warffum bij de entree naar de haven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515347
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boykema's til in Warffum

Gereformeerde kerk met aangebouwde consistorie en pastorie

Hoofdstraat 27
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding KERK met aangebouwde CONSISTORIE en aangebouwde PASTORIE, en een HEK gebouwd in opdracht van de Christelijk Afgescheiden gemeente..

Wierde

Pastorieweg
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Wierde. Datering: --. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap. Gedeeltelijke bescherming, zie bijlag..

Boerenhuis onder wolfsdak

Hoofdstraat 23
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Boerenhuis onder wolfdak met pannen en hoekschoorstenen met windkappen. De smalle zijgevels en de voorgevel dragen houten kroonlijsten. Deur..

Hervormde pastorie

Pastorieweg 24
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Pastorie. Deels nog 16e eeuws gebouw aan de oostzijde onderkelderd, voorzien van verdieping en gedekt door schilddak met hoekschoorstenen. A..

Hervormd catechisatielokaal (De Schakel)

Kerkstraat 9
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding VERENIGINGSGEBOUW van de Nederlands Hervormde kerk recentelijk genaamd `De Schakel' omstreeks 1840 gebouwd in een Ambachtelijk-tr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boykema's til in Warffum