Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bieuwketil in Warffum

Weg En Waterwerk

Onderdendamsterweg 11
9989TG Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1850-1870 1871 (herst.) 1900-1905 (herst.) 1870 1850-1870 1871 (herst.) 1900-1905 (herst.)


Beschrijving van Bieuwketil

Inleiding Vaste BRUG, "Bieuwketil" genaamd, over de Warffumermaar, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De brug verleent toegang tot de weg naar een tweetal boerderijen die ten noordoosten ervan liggen. De brug die eigendom is van het waterschap Noorderzijlvest (voorheen Hunsingo) heeft in 1871 enkele vernieuwingen ondergaan: het westelijke landhoofd is opnieuw opgemetseld, het oostelijk landhoofd hersteld, de oude bovenregels zijn vervangen door nieuwe houten en onder de leggers zijn hardstenen draagstukken geplaatst. De leuningen zijn waarschijnlijk begin 1900 nog eens vernieuwd, want de brug heeft nu ijzeren regels in plaats van houten. Samen met de verderop gelegen Boykema's til maakt de brug deel uit van een aantal rustiek gelegen vaste bruggen over de Warffumermaar. Omschrijving Vaste BRUG over de Warffumermaar bestaande uit twee in roodbruine baksteen opgemetselde landhoofden afgezet met een rollaag, verbonden door een brugdek met brugleuningen. Het brugdek heeft houten planken op ijzeren leggers (I-profiel), die op hardstenen draagstukken rusten. De beide leuningen zijn van ijzer en bestaan uit staanders, een dwarsregel en een handlijst. Waardering Vaste brug over de Warffumermaar van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een kleine vaste brug uit de tweede helft van de 19de eeuw - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de andere vaste bruggen over de Warffumermaar - vanwege de bijzonder rustieke ligging in de bocht van de maar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515346
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bieuwketil in Warffum

Nieuwe Til

Molenweg 2
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding VEEBRUG (paardentil), van het balkbrugtype, genaamd `Nieuwe til' gelegen op de kruising van de waterwegen Usquerdermaar en de Oud..

Keuterij van het hoekplaatstype

Onderdendamsterweg 7
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Keuterij van het hoekplaatstype; voorhuis met aflegering aan de binnenhoek; schuur met rieten dekking.

Wierde (Het Noorden)

Oude Weersterweg
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Verhoogde woonplaats. Datering: Middeleeuwen. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap. Gedeeltelijke..

Hervormde kerk

Stitswerderweg 8
Stitswerd (Gemeente Eemsmond)
Rechthoekig kerkgebouw, deels nog middeleeuws. In de dakruiter klok van een anonieme gieter, 1439, diam. 66,5 cm. Mechanisch torenuurwerk Va..

Pand met omlijste ingang onder lang zadeldak over woongedeelte en schuur

Akkemaweg 11
Stitswerd (Gemeente Eemsmond)
Pand onder lang zadeldak over woongedeelte en schuur. Ingang omlijst en versierd met ruitmotieven. Drie zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bieuwketil in Warffum