Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Atelierwoning Voorm. atelierwoning van Ekke Kleima in Warffum

Woonhuis

Oosterstraat 58
9989AE Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1930 1956 (uitbr.)
Architect: J. Hansen Hansen 1930 J. Hansen


Beschrijving van Atelierwoning Voorm. atelierwoning van Ekke Kleima

Inleiding Voormalige ATELIERWONING met aangebouwde BERGING/GARAGE, gebouwd in 1930 door architect Job Hansen in opdracht van de kunstschilder Ekke Kleima. Hansen en Kleima waren beiden lid van de Groninger kunstkring De Ploeg. In het uit geometrische volumes bestaand huis zijn zowel aan het Functionalisme verwante als traditionele elementen toegepast. In 1956 is het huis aan de achterzijde uitgebreid met een aangebouwde schuur met plat dak. Het karakteristieke pand dat nog steeds een zeer moderne indruk maakt ligt op de hoek van de Oosterstraat en de Oostervalge op een taps toelopende kavel grond. Omschrijving De voormalige ATELIERWONING die bestaat uit een rechthoekige vorm waar een trapeziumvorm tegenaan is geplaatst, is opgetrokken in rode Groninger strengperssteen. Het pand is twee bouwlagen hoog en heeft een plat dak, dat omlijst wordt door een forse kroonlijst, en een lessenaarsdak gedekt met een zwart geglazuurde tuile du Nord. Tegen de nok van dit dak is een strook met glasplaten gelegd om bovenlicht te creëren voor het atelier eronder. De gevels worden geleed door asymmetrisch geplaatste stalen vensters (waarvan een deel hoekvensters) met zinken onderdorpels. De hoofdentree bevindt zich aan de zuidoostzijde en bestaat uit een gelakte deur met drie deurlichten. Rechts van de deur zijn stalen openslaande deuren, die met de hoofdentree worden verbonden door een één trede hoge bakstenen stoep. Aan de noordwestzijde bevindt zich een zijingang, bestaande uit een glasdeur, die toegang verleent tot de berging. Achter tegen de zuidoostzijde is in rode baksteen de BERGING/GARAGE gebouwd onder een lessenaarsdak, gedekt met een zwart geglazuurde tuile du Nord. De noordoostgevel van de berging bestaat uit een schuifbare wand van Amerikaans grenen. Aan de achterzijde van de berging bevindt zich een platte aanbouw uit 1956 met aan de noordwestzijde een dubbel venster en een deur. De indeling van het INTERIEUR is vrijwel ongewijzigd. Waardering Voormalige atelierwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een atelierwoning uit 1930 - vanwege de opvallende, zakelijke vormgeving, vermengd met traditionele elementen - als goede representant van het oeuvre van Job Hansen - vanwege het sobere, maar afgewogen materiaalgebruik - vanwege de hoge mate van gaafheid van ex- en interieur - vanwege de karakteristieke ligging op de hoek van de Oosterstraat en de Oostervalge. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515343
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De door Job Hansen ontworpen atelierwoning van Kleima in Warffum

De atelierwoning aan de Oosterstraat 58 in het Groningse Warffum werd in 1930 ontworpen door de architect Job Hansen in opdracht van de kunstschilder Ekke Kleima[1], die evenals Hansen lid was van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg.

Beschrijving

Het pand is gelegen op de hoek van de Oosterstraat en de Oostervalge in Warffum. Het huis is ontworpen in een aan het functionalisme verwante stijl, waarbij gebruik is gemaakt van strakke geometrische vormen. Het ene deel van het huis is opgebouwd met rechthoekige vlakken en het andere deel met trapeziumvormen. Het rechthoekige deel heeft een platdak. De kroonlijst vormt een traditioneel element in het ontwerp. Aan de zuidoostzijde (niet zichtbaar op de afbeelding) bevindt zich de garage onder een lessenaarsdak. Het trapziumvormige deel van het huis heeft eveneens een lessenaarsdak met een strook glasplaten voor de lichtinval in het schildersatelier.

De woning is erkend als rijksmonument onder meer vanwege de gaafheid, de karakteristieke ligging, het materiaalgebruik, de zakelijke vormgeving en de ingevlochten traditionele elementen en als voorbeeld van dergelijke woningen en van het oeuvre van Job Hansen.


Monumenten in de buurt van Atelierwoning Voorm. atelierwoning van Ekke Kleima in Warffum

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis

Oosterstraat 67
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving RENTENIERSWONING opgetrokken in een bruine baksteen op een in blokken gepleisterde plint. Het samengestelde schilddak is gedek..

Rentenierswoning, toegangshek

Oosterstraat 67
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TOEGANGSHEK tot woning bestaande uit twee gegroefde, gietijzeren hoofdpijlers, waartussen een driedelig beweegbaar hek is beve..

Rijks HBS Voorm. Rijks HBS, gymnastiekgebouw

Oostervalge 53
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Voormalig gymnastiekgebouw, behorende bij de voormalige RijksHBS, opgetrokken in 1925 in een voor het noorden van het land opval..

Lutjebosch

Oude Dijk 12
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Boerderij Lutjebosch. Boerderij van het kop-hals-romptype met drie gekoppelde schuren. Voorhuis tussen topgevels; vier zesruitsvensters; in ..

Lange Warffum

Oosterstraat 34
Warffum (Gemeente Eemsmond)
BOERDERIJ waarvan het langgerekte voorhuis met de zijgevel aan de Oosterstraat staat. Blijkens gevelstenen in de voorgevel gesticht 1742, he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Atelierwoning Voorm. atelierwoning van Ekke Kleima in Warffum

Foto's (1)