Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weegbrughuis Voorm. weegbrughuis met weegbrug in Warffum

Gebouw

Oosterstraat 4
9989AD Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1925-'26 1926 1925-'26
Architect: A. Lanting Lanting 1926 A. Lanting


Beschrijving van Weegbrughuis Voorm. weegbrughuis met weegbrug

Inleiding Voormalig WEEGBRUGHUIS met WEEGBRUG gebouwd in 1925/26 in opdracht van de Coƶperatieve Weegbrug-Vereeniging te Warffum. Hiervoor kocht de vereniging in 1925 een stuk grond aan van R. Clevering. Het geheel is ontworpen door bouwkundige A. Lanting uit Warffum. In het weegbrughuis bevonden zich een kantoor en een kelder waarin de brug is geĆÆnstalleerd. In 1964 werd de weegbrug verkocht omdat de oprit naar de brug voor de steeds langer wordende vrachtwagens te krap werd. De weeginrichting is weggehaald en nu heeft het gebouw de functie van werkplaats. Het opvallende gele houten gebouw ligt in de bocht van de Oosterstraat op een ruime kavel grond. Een betonpad loopt naar de entree en gaat aan de andere zijde over in een smal paadje naar de oprit van de ernaast liggende woning Oosterstraat 4. Het is het enig overgebleven weegbrughuis van dit type in de provincie Groningen. Omschrijving WEEGBRUGHUIS met aankapping opgetrokken in hout onder een zadeldak. Het zadeldak dat is gedekt met een cementpan, heeft strakke windveren en een (nieuwe) bakgoot. In beide kopgevels, waarvan de topgevels iets overkragen, bevindt zich een hoge vierdelige, opgeklampte deur met daarbinnen een kleine deur. In de aankapping, midden achter de zuidoostgevel, bevinden zich twee houten vensters met roedenverdeling, die afsluitbaar zijn met een houten luik. In het INTERIEUR is een kelder van gewapend beton aangelegd waarin de weegbrug is verzonken. De kantoorruimte in de aankapping is middels een schot van de weegruimte afgescheiden en heeft een houten vloer. Waardering Voormalig weegbrughuis met weegbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een overkapt type weegbrug uit 1925 - vanwege de karakteristieke vormgeving van het weegbrughuis - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen - vanwege de opvallende ligging bij de bocht van de Oosterstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515329
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Weegbrughuis Voorm. weegbrughuis met weegbrug in Warffum

Gereformeerde kerk met aangebouwde consistorie en pastorie

Hoofdstraat 27
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding KERK met aangebouwde CONSISTORIE en aangebouwde PASTORIE, en een HEK gebouwd in opdracht van de Christelijk Afgescheiden gemeente..

Huis Markus

Oosterstraat 25
Warffum (Gemeente Eemsmond)
"Het Huis Markus". Pand onder verdieping onder pannen zadeldak tussen puntgevels. In 1834 (blijkens gevelsteen) gebouwd in oudtijds als Jood..

Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis

Stationsweg 15
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS waarschijnlijk gebouwd in 1895, getuige een op zolder aangetroffen balkje waarin dit j..

Bewaarschool Voorm. bewaarschool

Oosterkerkpad 3
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Voormalige openbare KLEUTERSCHOOL met een klaslokaal en een gymnastieklokaal, gebouwd in 1903 onder architectuur van G. Nijhuis u..

Boerenhuis onder wolfsdak

Hoofdstraat 23
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Boerenhuis onder wolfdak met pannen en hoekschoorstenen met windkappen. De smalle zijgevels en de voorgevel dragen houten kroonlijsten. Deur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Weegbrughuis Voorm. weegbrughuis met weegbrug in Warffum