Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Rottum

Kerkelijk Gebouw

Kloosterweg 13
9998XD Rottum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Hervormde kerk

Omschrijving Eenvoudige ZAALKERK met dakruiter opgetrokken in rode baksteen op een iets uitspringend trasraam van roodbruine klinkers. Het pand heeft een tweezijdig gesloten schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, tegen een rechte voorgevel; onder de bakgoot (niet origineel) een fries van siermetselwerk in rode, gele en kalkzandsteen. De achtergevel wordt bekroond door een achtkantige piron met pluim. De beide zijgevels (noord en zuid), die in vieren worden gedeeld door gemetselde lisenen, hebben elk vier spitsboogvensters met gietijzeren tracering onder een spitsboog van donkere baksteen. De voorgevel (west) met een klimmend fries van rode, gele en donkere steen wordt op beide hoeken geflankeerd door pilasters met verdiepte vlakken van kalkzandsteen en wordt bekroond door een dakruiter. De dakruiter heeft een gepleisterde lantaarn met spitsboogvormige galmgaten en een ingesnoerde spits bedekt met leien; onder de dakruiter een (niet originele) wijzerplaat met daarop: anno 1958. In het midden van de voorgevel een dubbele paneeldeur met gemetselde stoep (twee treden) onder een spitsboog van rode en gele baksteen omrand door donkere steen; in de met rode baksteen gevulde boogtrommel een spitsboogvormige gevelsteen waarop staat: 1889 gebouwd, kerkvoogden D.B. Smedema, O.R. Clevering, W.O. Wolthuis. Links van de deur twee bakstenen met de initialen W.W. en O.C. en rechts van de deur twee met Ds. E. en D.S. Aan weerszijden van de entree een spitsboogvenster met gietijzeren tracering onder een spitsboog van rode baksteen met daaromheen een vooruitspringende spitsboog van donkere steen met klosjes; de onderdorpels van donkere baksteen hebben eveneens klosjes. Boven de entree een gietijzeren roosvenster met rollaag van rode, gele en kalkzandsteen. In het bijna nog geheel in oorspronkelijke staat verkerende INTERIEUR zijn onder meer van belang: het gepleisterde tongewelf met ronde, decoratieve gietijzeren ventilatieroosters en ijzeren trekstangen, de houten kerkbanken opgesteld in twee rijen op een verhoogd houten plateau, de houten orgeltribune ondersteund door twee gietijzeren pilaren, de houten 17de-eeuwse preekstoelkuip met trap je en vijfhoekig klankbord, de twee koperen kaarsenhouders en het houten doophek. Eveneens is van belang het uurwerk uit 1723 van Hendrik Hogenberg. Waardering De kerk uit 1889 is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als weinig voorkomend voorbeeld in de provincie Groningen van een hervormde kerk uit het eind van de 19de eeuw - vanwege de sobere en afgewogen eclectische vormgeving - vanwege de hoge mate van gaafheid van ex- en interieur - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de begraafplaats en diaconiewoning - vanwege de opvallende en markante ligging bovenop de wierde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515316
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Rottum

Hervormde kerk

Kloosterweg 13
Rottum (Gemeente Eemsmond)
ZAALGEBOUW uit 1869 met houten torentje. Tot de inventaris behoren:een 17e eeuwse preekstoel met doophek en twee koperen kaarsenhouders. Op ..

Hervormde kerk, toegangshek

Kloosterweg 13
Rottum (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TOEGANGSHEK naar kerk en begraafplaats uit het begin van de 20ste eeuw. Het hek bestaat uit twee smalle ijzeren hoofdpijlers e..

Hervormde kerk, grafzerken

Kloosterweg 13
Rottum (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Verzameling 17de-eeuwse en jongere natuurstenen zerken, gedecoreerd met de gebruikelijke doodssymbolen als een zandloper, vlin..

Versterkte dorpswierde met resten van het benedictijnenklooster Sint Juliana

Kloosterweg
Rottum (Gemeente Eemsmond)
Versterkte dorpswierde met daarbinnen restanten van een in aanleg 13e-eeuwse klooster.

Huisje onder zadeldak tussen puntgevels

Kloosterweg 17
Rottum (Gemeente Eemsmond)
Huisje onder zadeldak tussen puntgevels. Van secundair verwerkte moppen in de 17e of 18e eeuw opgetrokken.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Rottum

Foto's (1)