Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning, toegangshek in Warffum

Overig

Oosterstraat 67
9989AC Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Rentenierswoning, toegangshek

Omschrijving TOEGANGSHEK tot woning bestaande uit twee gegroefde, gietijzeren hoofdpijlers, waartussen een driedelig beweegbaar hek is bevestigd met smeedijzeren regels en stijlen. Aan de buitenzijde van de pijlers is een waaiervormig vleugelstuk geplaatst, dat eveneens is opgebouwd uit regels en stijlen. De stijlen worden beëindigd door gietijzeren punten, de pijlers door gietijzeren vazen. Waardering Toegangshek uit circa 1900 van algemeen belang - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de woning - vanwege de voor de eeuwwisseling karakteristieke vormgeving - vanwege de hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515311
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De in 1902 gebouwde rentenierswoning aan de Oosterstraat in Warffum anno 2011

De rentenierswoning aan de Oosterstraat 67 is een in 1902 in eclectische stijl gebouwd pand aan de Oosterstraat in het Groningse Warffum.

Beschrijving

Het toegangshek (detail) van de rentenierswoning Oosterstraat 67 te Warffum

De woning is markant gelegen aan de Oosterstraat in Warffum en wordt gekenmerkt door de rijke eclectische ornamentiek. De gevels, van bruin gekleurd baksteen, zijn voorzien van vensters met een segmentboog en daaronder versierde, gepleisterde rechthoekige elementen. De ingang bevindt zich in een portiek met een natuurstenen toegangstrap en bordes aan de noordoostzijde van de woning. Boven dit portiek zijn twee rondboogvensters gemaakt, waartussen een ornament met het bouwjaar 1902 en bekroond met een gebroken fronton. Ook rechts daarvan bevindt zich een gebroken fronton met als sierelement een vaas, die de bekroning vormt van een dakkapel. Links van de ingang is een driezijdige erker met daarboven een balkon voorzien van een gepleisterde balustrade. Het geheel wordt bekroond met een hals waarbinnen een cirkelvormige versiering is aangebracht. Aan de zuidoostzijde van het pand is een houten serre gebouwd. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een koetshuis.

Bij de oprit naar het huis staat een smeedijzeren toegangshek tussen gietijzeren pijlers. Het hek is vanwege zijn gaafheid, karakteristieke vormgeving en de relatie met de woning erkend als een afzonderlijk rijksmonument.

Het huis zelf is ook aangewezen als rijksmonument, onder meer vanwege zijn markante ligging, de gaafheid, de rijke ornamentiek en als voorbeeld van dit type woningen uit het begin van de 20e eeuw.


Monumenten in de buurt van Rentenierswoning, toegangshek in Warffum

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis

Oosterstraat 67
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving RENTENIERSWONING opgetrokken in een bruine baksteen op een in blokken gepleisterde plint. Het samengestelde schilddak is gedek..

Atelierwoning Voorm. atelierwoning van Ekke Kleima

Oosterstraat 58
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Voormalige ATELIERWONING met aangebouwde BERGING/GARAGE, gebouwd in 1930 door architect Job Hansen in opdracht van de kunstschild..

Rijks HBS Voorm. Rijks HBS, gymnastiekgebouw

Oostervalge 53
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Voormalig gymnastiekgebouw, behorende bij de voormalige RijksHBS, opgetrokken in 1925 in een voor het noorden van het land opval..

Lange Warffum

Oosterstraat 34
Warffum (Gemeente Eemsmond)
BOERDERIJ waarvan het langgerekte voorhuis met de zijgevel aan de Oosterstraat staat. Blijkens gevelstenen in de voorgevel gesticht 1742, he..

Hervormde kerk en toren

Torenweg 18
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Herv.Kerk en toren op omheind kerkhof. Diep eenschepig kerkgebouw waarvan de noordmuur nog uit tufsteen kan bestaan; koor met stergewelf op ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentenierswoning, toegangshek in Warffum

Foto's (1)