Arbeiderswoning in Usquert

Wadwerderweg 84
9988SZ Usquert (gemeente Eemsmond)

Beschrijving van Arbeiderswoning

Omschrijving De één bouwlaag hoge ARBEIDERSWONING (1925, Interbellum-architectuur) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een overkragende samengestelde kap waarop donkere muldenpannen; twee gemetselde schoorstenen; houten makelaar; goot op houten klossen. De gevels worden geleed door T-vensters met achtruits bovenlichten onder een latei van beton. De twee topgevels aan de zuid- en westzijde hebben strakke houten windveren en houten beschot. In de topgevel aan de voorzijde (zuidkant) twee T-vensters waarboven twee drie-delige vensters. In de risalerende topgevel aan de westzijde twee T-vensters en twee drie-delige vensters onder rollaag; rechts een H-venster. Aan de linkerzijde van de topgevel een niet-origineel venster. Aan de rechterzijde een houten paneeldeur met bovenlicht, waarvoor een gemetselde stoep en twee T-vensters. Aan de achterzijde (noordkant) een getoogd zesruits venster onder rollaag, een dichtgemetselde deur met bovenlicht en een klein twee-delig staand venster onder rollaag. In de krimp aan de rechterzijde van de oostgevel een H-venster, een getoogd zesruits venster onder rollaag en een houten opgeklampte deur met bovenlicht. Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming in aanmerking. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen, behorende bij een herenboerderij - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de sobere vormgeving en detaillering - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villaboerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)