Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in Usquert

Woonhuis

Wadwerderweg 84
9988SZ Usquert (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Arbeiderswoning

Omschrijving De één bouwlaag hoge ARBEIDERSWONING (1925, Interbellum-architectuur) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een overkragende samengestelde kap waarop donkere muldenpannen; twee gemetselde schoorstenen; houten makelaar; goot op houten klossen. De gevels worden geleed door T-vensters met achtruits bovenlichten onder een latei van beton. De twee topgevels aan de zuid- en westzijde hebben strakke houten windveren en houten beschot. In de topgevel aan de voorzijde (zuidkant) twee T-vensters waarboven twee drie-delige vensters. In de risalerende topgevel aan de westzijde twee T-vensters en twee drie-delige vensters onder rollaag; rechts een H-venster. Aan de linkerzijde van de topgevel een niet-origineel venster. Aan de rechterzijde een houten paneeldeur met bovenlicht, waarvoor een gemetselde stoep en twee T-vensters. Aan de achterzijde (noordkant) een getoogd zesruits venster onder rollaag, een dichtgemetselde deur met bovenlicht en een klein twee-delig staand venster onder rollaag. In de krimp aan de rechterzijde van de oostgevel een H-venster, een getoogd zesruits venster onder rollaag en een houten opgeklampte deur met bovenlicht. Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming in aanmerking. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen, behorende bij een herenboerderij - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de sobere vormgeving en detaillering - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villaboerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515307
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in Usquert

Dijkcoupure nr. 49

Wadwerderweg 82
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Dijkcoupure (nummer 49) aangelegd in 1936 op verzoek van de heer D. Westerdijk, Wadwerderweg 82. De coupure bestaat uit twee b..

Dijkcoupure nr. 49, schotbalkhuisje

Wadwerderweg 82
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving SCHOTBALKHUISJE, gelegen op de Middendijk ten oosten van de dijkcoupure (49). Het huisje, dat gedekt is met een zadeldak, is g..

Oudelaan

Wadwerderweg 82
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving VILLABOERDERIJ (Nieuw-Historiserende stijl) bestaande uit een VOORHUIS (1924), HALS, HOOFDSCHUUR (1857) en aangebouwde BIJSCHU..

Arbeiderswoning, stookhok

Wadwerderweg 82
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving STOOKHOK (omstreeks 1900) op rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen en gedekt door een zadeldak waarop zwarte v..

Dijkcoupure nr. 50

Wadwerderweg 78
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Dijkcoupure (nummer 50) aangelegd in 1936 op verzoek van de heer P.B. Westerhuis, Wadwerderweg 78. De coupure bestaat uit twee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)