Aanjaagstation 4 Aanjaagstation, tuin in Usquert

Streeksterweg 81
9988RB Usquert (gemeente Eemsmond)

Architect: m.m.v. J. Vroom jr. Vroom jr 1943 m.m.v. J. Vroom jr.

Beschrijving van Aanjaagstation 4 Aanjaagstation, tuin

Omschrijving In de rechthoekige licht glooiende TUIN (1941-43) aan de voorzijde van het aanjaagstation aan de voorzijde (zuidkant) centraal een niervormige vijver; aan de linkerzijde een bossage en aan de rechterzijde een rechthoekig bloemperk. Verder a-symmetrisch in het vlak geplaatste bossages, bloemperken en bomen. Aan de achterzijde (noordkant) de pergola bestaande uit vierkante rood bakstenen pijlers waartussen houten regels met dwarslatten. Achter de pergola leilindes. Waardering Tuin van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een tuin met landschappelijke elementen uit 1941-43 in de provincie Groningen - vanwege de sobere vormgeving, die in overeenstemming is met het karakter van het complex - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)