Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aanjaagstation 3 Aanjaagstation, pompgebouw in Usquert

Nijverheid Industrie

Streeksterweg 81
9988RB Usquert (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1941-'43 1943 1941-'43
Architect: H.F. Mertens Mertens 1943 H.F. Mertens


Beschrijving van Aanjaagstation 3 Aanjaagstation, pompgebouw

Omschrijving Het verdiepingloos, onderkelderde POMPGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen onder een samengestelde kap waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door staande vensters onder een strek en ronde vensters met rondom een rollaag, beide met ijzeren roedenverdeling. Aan de voorgevel (westzijde) twee houten opgeklampte deuren onder een strek waarin centraal een rond venster en waarvoor een gemetselde stoep; in de top een rond venster. Centraal in de noordgevel een risalerende topgevel waarin drie staande vensters en in de top een rond venster; ijzeren ladder. In de oostgevel een rond venster. In de zuidgevel drie staande en twee ronde vensters. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de ijzeren spantconstructie, de twee compressoren en windketels en de drie pompen. Waardering Pompgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een pompgebouw uit 1941-43 in de provincie Groningen waarin Delftse School elementen zijn te herkennen - vanwege de sobere vormgeving, detaillering en materiaalgebruik - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515293
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aanjaagstation 3 Aanjaagstation, pompgebouw in Usquert

Aanjaagstation 1 Aanjaagstation WAPROG

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het verdiepingloos KANTOORGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is ..

Aanjaagstation 2 Aanjaagstation, laagreservoir

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het in de bodem verzonken LAAGRESERVOIR (1941-43) op rechthoekige plattegrond bestaat uit vier kelders. Boven de grond is het ..

Aanjaagstation 4 Aanjaagstation, tuin

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving In de rechthoekige licht glooiende TUIN (1941-43) aan de voorzijde van het aanjaagstation aan de voorzijde (zuidkant) centraal..

Aanjaagstation 1 Aanjaagstation, toegangshek

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Sober ijzeren TOEGANGSHEK (1941-43) bestaande uit twee ronde pijlers waartussen twee beweegbare delen met stijl- en regelwerk...

Zuidpool

Streeksterweg 79
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving SLINGERTUIN aan de oost- en zuidzijde van boerderij "Zuidpool". De slingertuin dateert uit circa 1879 en is een ontwerp van J..

Kaart & Routeplanner