Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aanjaagstation 1 Aanjaagstation WAPROG in Usquert

Gebouw

Streeksterweg 81
9988RB Usquert (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1941-'43 1943 1941-'43
Architect: H.F. Mertens Mertens 1943 H.F. Mertens


Beschrijving van Aanjaagstation 1 Aanjaagstation WAPROG

Omschrijving Het verdiepingloos KANTOORGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door staande vensters met ijzeren roedenverdeling onder een strek. Aan de voorgevel (zuidzijde) drie staande vensters en in de top een rond venster met ijzeren roedenverdeling met rondom een rollaag. Aan de westzijde twee openslaande opgeklampte houten deuren, waarin centraal een rond venster, onder een strek en een niet-origineel venster (vroeger deur). Aan de rechterzijde een venster en de entree, bestaande uit een houten deur waarin glas onder een strek; gemetselde stoep. Aan de linkerzijde in de krimp twee houten opgeklampte deuren. In de beschoten top van de achtergevel (noordzijde) een opgeklampte houten deur, waarboven een katrol. Aan de linkerzijde een gemetselde muur, waarin een houten deur met ijzeren gehengen, die het pompgebouw met het kantoor verbindt. In de oostgevel rechts vier staande en drie liggende vensters; links een smal en een klein verticaal vensters. Waardering Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een kantoorgebouw uit 1941-43 in de provincie Groningen waarin Delftse School elementen zijn te herkennen - vanwege de sobere vormgeving, detaillering en materiaalgebruik - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515291
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aanjaagstation 1 Aanjaagstation WAPROG in Usquert

Aanjaagstation 2 Aanjaagstation, laagreservoir

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het in de bodem verzonken LAAGRESERVOIR (1941-43) op rechthoekige plattegrond bestaat uit vier kelders. Boven de grond is het ..

Aanjaagstation 3 Aanjaagstation, pompgebouw

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het verdiepingloos, onderkelderde POMPGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige pla..

Aanjaagstation 4 Aanjaagstation, tuin

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving In de rechthoekige licht glooiende TUIN (1941-43) aan de voorzijde van het aanjaagstation aan de voorzijde (zuidkant) centraal..

Aanjaagstation 1 Aanjaagstation, toegangshek

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Sober ijzeren TOEGANGSHEK (1941-43) bestaande uit twee ronde pijlers waartussen twee beweegbare delen met stijl- en regelwerk...

Zuidpool

Streeksterweg 79
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving SLINGERTUIN aan de oost- en zuidzijde van boerderij "Zuidpool". De slingertuin dateert uit circa 1879 en is een ontwerp van J..

Kaart & Routeplanner