Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning van het krimpentype in Uithuizermeeden

Woonhuis

Hefswalsterweg 45
9982TP Uithuizermeeden (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Arbeiderswoning van het krimpentype

Omschrijving ARBEIDERSWONING van het krimpjestype, gebouwd omstreeks 1920 en gelegen ten noorden van de boerderij. De woning, die aan beide zijden een krimp heeft, is opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van klinkers. Het pand heeft een driezijdig wolfdak, gedekt met een cementpan, tegen een rechte voorgevel met strakke windveren. Op de nok twee gemetselde schoorstenen; goot op houten klossen. De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een houten deur met bovenlicht en strek; links van de entree twee T-vensters. De zuidgevel heeft zowel op de begane grond als in de top twee T-vensters en de westgevel heeft een samengesteld venster. Alle T-vensters zijn voorzien van een strek. Het achterdeel van de woning heeft in beide krimpen een klein venster, in de oostgevel een driedelig venster en een dichtgezet keldervenster met strek, en in de noordgevel twee vensters met zijlicht (niet origineel) en een klein venster. Al deze vensters hebben een rollaag. Waardering Arbeiderswoning uit omstreeks 1920 van algemeen belang vanwege cultuurhistorisch waarde - vanwege de karakteristieke vormgeving met krimpen - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij - vanwege de kenmerkende ligging aan het begin van de oprijlaan langs de doorgaande weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515286
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning van het krimpentype in Uithuizermeeden

Villaboerderij met voorhuis in eclectische stijl, schuur, bijschuur en stookhok

Hefswalsterweg 47
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving VILLABOERDERIJ bestaande uit een voorhuis met hals dat asymmetrisch voor de hoofd- en bijschuur is geplaatst. Het geheel onder..

Tettema

Oude-Dijk 1
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Tettema. BOERDERIJ van het Hogelandse type met dwarsgebouwd voorhuis onder zadeldak met wolfeinden. Omlijste ingang. Rechterhelft onderkelde..

Rensumaborg 1 Rensumaborg, huis

Rensumalaan 3
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1700; gedeeltelijk onderkelderd gepleisterd huis op rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder omgaan..

Rensumaborg 3 Rensumaborg, schathuis

Rensumalaan 3
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS, XVIII of ouder; gepleisterd gebouw op langgerekte rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder schi..

Rensumaborg 3 Rensumaborg, brug en hek

Rensumalaan 3
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG en HEK; in oorsprong XVIII; in XXc-d vernieuwd, resp. gerestaureerd; bakstenen brug met één lage boog, w..

Kaart & Routeplanner