Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rouwkapel in Uithuizen

Graf Begraafplaats

Hoofdstraat-West 87
9981AB Uithuizen (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1890
Architect: P.K. Nienhuis Nienhuis 1890 P.K. Nienhuis


Beschrijving van Rouwkapel

Omschrijving De ROUWKAPEL (1890, Neo-Gotische stijl), op een plattegrond van een halve veelhoek, is opgetrokken in rood-bruine baksteen op een donker bakstenen trasraam, afgezet met een muizetandlijst, en wordt gedekt door een zadelschilddak met leidekking, met op de nok een piron, waartegen een tuitgevel is aangezet. Op elke hoek een steunbeer op een donker bakstenen basement met hardstenen dekplaat. In de vijf zijmuren bevinden zich spitsboognissen onder rollaag met bakstenen onderdorpel. In de tuitgevel aan de westzijde bevindt zich centraal de entree die omlijst wordt door een spitsboog onder rollaag; in de top een korfboognis met aan weerszijden een nis onder getrapte keperboog met bakstenen onderdorpel; twee rode bakstenen bloemmotieven. Op de nok een gietijzeren windwijzer in bloemmotief. In de achtergevel (oostzijde) bevindt zich in het trasraam een korfboognis onder rode bakstenen rollaag, die is dichtgezet; ervoor een stoep omlijst met bakstenen. Het zes-delige kruisgewelf van het INTERIEUR bevat ribben van rode baksteen, de vlakken zijn opgevuld met gele baksteen. In de muren twee korfboog- en twee spitsboognissen, die later zijn dichtgezet. Op het rechthoekige geel/rode bakstenen altaar is een beeldengroep van natuursteen geplaatst, voorstellende Jezus aan het kruis en Maria en Johannes. Waardering Rouwkapel van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een rouwkapel uit 1890 in de provincie Groningen in Neo-Gotische stijl - vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering, gebaseerd op de vormentaal van architect A. Tepe - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515279
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rouwkapel in Uithuizen

Rooms-katholieke pastorie met aangebouwde stookhut

Hoofdstraat-West 83
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving PASTORIE met aangebouwde STOOKHUT. De twee bouwlagen hoge, deels onderkelderde PASTORIE (1864, Neo-Gotische stijl) op rechtho..

Rooms-katholieke pastorie, tuin

Hoofdstraat-West 83
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving De TUIN (omstreeks 1864, Engelse landschapsstijl) gelegen achter de pastorie is langgerekt van vorm en opgebouwd uit ovale en ..

Jacobus de Meerderekerk

Hoofdstraat-West 85
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
St. Jacobus, 1860-1861, J. Scheepers. Driebeukige kruisbasiliek in stucadoors-gotische trant met ingebouwd torentje, bekroond door een spits..

Winkelwoning Voorm. winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Hoofdstraat-West 69
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Voormalige WINKELWONING, met in de winkelpui een baksteen met het jaar 1893. De timmerman/aannemer bij de bouw was F.A. Rubertus...

Kop-rompboerderij met dwarsgeplaats voorhuis

Maarweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Uit 1841 daterende BOERDERIJ van het kop-romp-type met dwarsgeplaatst voorhuis. Gedeeltelijk onderkelderd voorhuis zonder verdieping onder w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rouwkapel in Uithuizen