Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bonenburg: hoofdgebouw in Heerde

Kasteel Buitenplaats

Bonenburgerlaan 41
8181HC Heerde
Gelderland

Bouwjaar: 1633


Beschrijving van De Bonenburg: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw is gelegen in de zuidoost hoek van een eiland dat aan drie zijden wordt omgeven door een gracht en aan de oostzijde door de Grift. Het bestaat uit een kelderverdieping, een begane grond en schilddaken met schoorstenen. De in oorsprong 18e eeuwse vijf travee├źn brede voorgevel is gepleisterd en wordt door pilasters geleed, die de kroonlijst dragen. Het attiek is bij de restauratie opnieuw aangebracht. De drie middelste travee├źn zijn verhoogd tot een verdieping. In de middelste travee bevindt zich de toegangsdeur met daarboven een balkom en ervoor een bordestrap. De vensters bevatten 19e eeuwse roedeverdeelde schuiframen. De beide zijgevels zijn eveneens gepleisterd, de linker zijgevel is nagenoeg blind, de rechter vertoont een onregelmatige vensterindeling. In de bakstenen achtergevel komt het heterogene karakter van het huis tot uiting. Duidelijk zijn de twee ten opzichte van elkaar verspringende bouwdelen te zien. In het rechter deel de jaartalankers 1633. Ook hier bevinden zich roedeverdeelde schuiframen. In het inwendige van het huis wordt nog steeds het hoogteverschil tussen de vloeren aangetroffen als gevolg van de ontstaansgeschiedenis van een viertal bouwdelen. Boven de begane grond van het oudste deel zijn de balkagen nog aanwezig. Een ander opvallend element is de monumentale gang op de begane grond. Waardering Het HOOFDGEBOUW is van belang: - vanwege de nog afleesbare totstandkoming van het huis door de eeuwen heen in combinatie met de architectuur van de voorgevel; - vanwege de beeldbepalende ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515272
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bonenburg: hoofdgebouw in Heerde

De Bonenburg: historische tuin- en parkaanleg

Bonenburgerlaan 41
Heerde
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De historisch park- en tuinaanleg bestaat uit vier delen: de aanleg op het EILAN..

De Bonenburg: tuinmuur

Bonenburgerlaan 41
Heerde
Omschrijving onderdeel 3: TUINMUUR. De noordoostzijde van het eiland wordt afgesloten door een 19e eeuwse gemetselde tuinmuur. Een ronde p..

De Bonenburg: theekoepel

Bonenburgerlaan 41
Heerde
Omschrijving onderdeel 4: THEEKOEPEL Ongeveer in het midden van het eiland bevindt zich op een kunstmatig opgeworpen heuvel een achtzijdige..

De Bonenburg: boerderij De Aernt

Bonenburgerlaan 45
Heerde
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ DE AERNT. Boerderij De Aernt ligt direct ten oosten van de Grift aan de Bonenburgerlaan. De boerderij h..

Zwanestein

Bonenburgerlaan 90
Heerde
Inleiding VILLA Zwanestein, gebouwd rond 1900 in een Neo-renaissancestijl met invloeden van de chaletstijl. Het in baksteen opgetrokken geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Bonenburg: hoofdgebouw in Heerde

Foto's (1)