Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Middachten: schaapskooi 'De Wolfskuil' in De Steeg

Boerderij

Landgoed Middachten 7
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1832


Beschrijving van Landgoed Middachten: schaapskooi 'De Wolfskuil'

Omschrijving onderdeel 33. Aan de zuidzijde van de oude Boerenweg nabij het Kooibosch, behorend tot de niet voor bescherming in aanmerking komende boerderij Wolfstege, ligt een SCHAAPSKOOI. Hoewel de kooi getekend staat op de kadastrale kaart van 1832 lijkt de huidige vorm van het eind van de 19de eeuw te dateren. De op achtzijdige grondslag opgetrokken kooi heeft in kruisverband gemetselde gevels, waarvan de lange gevels met steunberen zijn versterkt en de korte gevels iets hoger zijn opgetrokken met een driezijdige beƫindiging. In beide kopse gevels een dubbele, recht afgeslotn houten deur. De houten opbouw met afgeschuinde hoeken heeft een met oud Hollandse pannen gedekt wolfdak met afgeschuinde vlakken en afgesloten door met riet gedekte nokvorsten. Waardering SCHAAPSKOOI behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Boerenweg, verbindingsweg tussen Middachten en de Eikenstraat in Ellecom (oorspronkelijk deel uitmakend van de weg van Arnhem naar Zutphen) - vanwege de ouderdom in combinatie met de hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik - van typologisch belang als goed voorbeeld van een 19de-eeuwse schaapskooi - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515269
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Middachten: schaapskooi 'De Wolfskuil' in De Steeg

Wolfstege

Landgoed Middachten 7
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Direct aan de weg, aan de achter(noord)zijde van de tot het landgoed Middachten behorende en op een eeuwenoude bouwplaats gelegen..

Landgoed Middachten: boerderij 'Gotinks Goed'

Landgoed Middachten 5
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 32. Aan de zuidzijde van de oude Boerenweg nabij het Kooibos ligt een 19de-eeuwse hallehuisboerderij met middenlang..

Landgoed Middachten: dienstwoning met schuur

Landgoed Middachten 4
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 29. Ten oosten van het huis Middachten nabij de tuinmuur staat een in 1900 herbouwde (inscriptie voorgevel: RENOV...

Borgh Keppel

Eikenstraat 3
Ellecom (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze fraaie T-BOERDERIJ, een pachtboerderij van het landgoed Middachten, genaamd 'Borgh Keppel', is gelegen aan de Eikenstraat me..

Landgoed Middachten: boerderij 'Borgh Keppe'

Eikenstraat 3
Ellecom (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 34. Aan de Eikenstraat met het achterhuis naar de weg toegekeerd ligt een T-boerderij met een voorhuis uit ca. 1800..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Middachten: schaapskooi 'De Wolfskuil' in De Steeg