Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Middachten: boerderij 'Gotinks Goed' in De Steeg

Boerderij

Landgoed Middachten 5
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1429


Beschrijving van Landgoed Middachten: boerderij 'Gotinks Goed'

Omschrijving onderdeel 32. Aan de zuidzijde van de oude Boerenweg nabij het Kooibos ligt een 19de-eeuwse hallehuisboerderij met middenlangsdeel op een bouwplaats die al in 1429 wordt vermeld. De bakstenen boerderij is opgetrokken op rechthoekige grondslag en heeft één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannengedekt wolfdak met windveren langs de dakrand. Ter plaatse van het voorhuis is het dak opgewipt. Het voorhuis heeft op de daknok en in het linker dakschild een gemetselde schoorsteen. In de voorgevel met gepleisterde plint bevindt zich een excentrisch geplaatste toegangsdeur met zesruits bovenlicht met links daarvan een negenruits schuifvenster en rechts drie twaalfruits schuifvensters met luiken; op de verdieping een stolpvenster. Alle vensters zijn voorzien van luiken die in de kleuren wit en rood geschilderd zijn. De linkerzijgevel heeft in het voorhuis een achtruitsvenster met luiken en aansluitend de door muurdammen gelede gevel van het achterhuis met vier getoogde gietijzeren stalvensters. In de rechter zijgevel van het achterhuis bevinden zich twee kelderlichten, meerruitsvensters en drie horizontaal in tweeën gedeelde mestdeuren, afgewisseld met vier getoogde gietijzeren stalvensters. de achtergevel heeft een symmetrische indeling met in het midden dubbele, getoogde deeldeuren, geflankeerd door een gietijzeren rondboogvenster met roedeverdeling en een getoogde houten mestdeur. Waardering BOERDERIJ 'GOTINKS GOED' behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Boerenweg - vanwege de gaaf bewaarde architectonische hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik - als voorbeeld van een 19de-eeuwse boerderij van het hallehuistype - vanwege de ensemblewaarde - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515268
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Middachten: boerderij 'Gotinks Goed' in De Steeg

Wolfstege

Landgoed Middachten 7
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Direct aan de weg, aan de achter(noord)zijde van de tot het landgoed Middachten behorende en op een eeuwenoude bouwplaats gelegen..

Landgoed Middachten: schaapskooi 'De Wolfskuil'

Landgoed Middachten 7
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 33. Aan de zuidzijde van de oude Boerenweg nabij het Kooibosch, behorend tot de niet voor bescherming in aanmerking..

Landgoed Middachten: administratiegebouw

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 24. Het in oorsprong 17de-eeuwse gebouw is verbouwd tussen 1875-1914 met behoud van 17de-eeuws muurwerk (voorgevel)..

Landgoed Middachten: twee identieke crèmekleurige vazen

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 25. . Voor de dienstwoningen (onderdeel 27 en 32) bevinden zich twee identieke crèmekleurig geschilderde gietijzere..

Landgoed Middachten: werkplaats

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 26. Ten noordwesten van het huis Middachten gelegen werkplaats met squashbaan, gebouwd in historiserende Engelse st..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Middachten: boerderij 'Gotinks Goed' in De Steeg