Landgoed Middachten: dienstwoning met schuur in De Steeg

Landgoed Middachten 4
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)

Bouwjaar: laat 19e eeuw

Beschrijving van Landgoed Middachten: dienstwoning met schuur

Omschrijving onderdeel 29. Ten oosten van het huis Middachten nabij de tuinmuur staat een in 1900 herbouwde (inscriptie voorgevel: RENOV. 1900) T-boerderij, thans in gebruik als DIENSTWONING. De dienstwoning is gebouwd op rechthoekige grondslag met een dwars geplaatst voorhuis onder een met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak. Schoorstenen op nokeinde. Het geheel heeft, met uitzondering van de achtergevel, een omlopende, gepleisterde plint. De voorgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden een paneeldeur met bovenlicht en aan weerszijden een meerruits schuifvenster met rood-witte luiken. Boven de ingang een dakkapel met meerruits schuifvenster onder een zadeldakje. De linker zijgevel heeft in het voorhuis twee meerruits schuifvensters met luiken en op de verdieping een meerruits schuifvenster met aan de linker zijde een luik. In het achterhuis twee gekoppelde meerruitsvensters en een deur met links een vierruits stolpvenster met een half luik. De achtergevel heeft een deur met bovenlicht. Muurankers die het jaartal 1735 vormen (voorgangster van huidige boerderij). De rechter zijgevel van het voorhuis is identiek aan de linker. De zijgevel van het achterhuis heeft drie gekoppelde meerruitsvensters met aan weerszijden rood-witte luiken. Achter de dienstwoning een op rechthoekige grondslag van houten delen opgetrokken SCHUUR onder een met gesmoorde oud Hollandse pannen gedekt zadeldak, dat aan een zijde overgaat in een lessenaarsdak. Op het erf nog een schuur die niet voor bescherming in aanmerking komt. Waardering DIENSTWONING MET SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - als voorbeeld van een kleine laat 19de-eeuwse T-boerderij van het hallehuistype - vanwege de beeldbepalende ligging aan de weg nabij de oostelijke tuinmuur - als onderdeel van het ensemble van de tot Middachten behorende boerderijen en woonhuizen - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)