Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Middachten: dienstwoning met schuur in De Steeg

Woonhuis

Landgoed Middachten 4
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Landgoed Middachten: dienstwoning met schuur

Omschrijving onderdeel 29. Ten oosten van het huis Middachten nabij de tuinmuur staat een in 1900 herbouwde (inscriptie voorgevel: RENOV. 1900) T-boerderij, thans in gebruik als DIENSTWONING. De dienstwoning is gebouwd op rechthoekige grondslag met een dwars geplaatst voorhuis onder een met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak. Schoorstenen op nokeinde. Het geheel heeft, met uitzondering van de achtergevel, een omlopende, gepleisterde plint. De voorgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden een paneeldeur met bovenlicht en aan weerszijden een meerruits schuifvenster met rood-witte luiken. Boven de ingang een dakkapel met meerruits schuifvenster onder een zadeldakje. De linker zijgevel heeft in het voorhuis twee meerruits schuifvensters met luiken en op de verdieping een meerruits schuifvenster met aan de linker zijde een luik. In het achterhuis twee gekoppelde meerruitsvensters en een deur met links een vierruits stolpvenster met een half luik. De achtergevel heeft een deur met bovenlicht. Muurankers die het jaartal 1735 vormen (voorgangster van huidige boerderij). De rechter zijgevel van het voorhuis is identiek aan de linker. De zijgevel van het achterhuis heeft drie gekoppelde meerruitsvensters met aan weerszijden rood-witte luiken. Achter de dienstwoning een op rechthoekige grondslag van houten delen opgetrokken SCHUUR onder een met gesmoorde oud Hollandse pannen gedekt zadeldak, dat aan een zijde overgaat in een lessenaarsdak. Op het erf nog een schuur die niet voor bescherming in aanmerking komt. Waardering DIENSTWONING MET SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - als voorbeeld van een kleine laat 19de-eeuwse T-boerderij van het hallehuistype - vanwege de beeldbepalende ligging aan de weg nabij de oostelijke tuinmuur - als onderdeel van het ensemble van de tot Middachten behorende boerderijen en woonhuizen - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515265
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Middachten: dienstwoning met schuur in De Steeg

Landgoed Middachten: vijf identieke Bentheimer stenen tuinbanken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 14. Verspreid in de tuin staan vijf identieke Bentheimer TUINBANKEN die in 1902 zijn aangekocht. Het rechthoekige z..

Landgoed Middachten: negen identieke witte houten banken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 15. Verspreid in de tuin staan negen identieke witte HOUTEN BANKEN uit 1900. Twee banken bevinden zich in de nissen..

Landgoed Middachten: duiker

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 16. In de zuidoosthoek van de buitengracht ligt een 19de-eeuwse DUIKER, afgewerkt met een hardstenen afdekplaat met..

Landgoed Middachten: stel tuinbeelden

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 17. Op de westparterre staan twee 18de-eeuwse TUINBEELDEN van vrouwenfiguren op een rechthoekige, met festoenen ver..

Landgoed Middachten: stel tuinbeelden

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 18. Op de zuidparterre staan twee 18de-eeuwse TUINBEELDEN van mannenfiguren; aan de westzijde een beeld van een beb..

Kaart & Routeplanner