Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentmeesterswoning in De Steeg

Woonhuis

Smidsallee 18
6994BJ De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: eind 19e eeuw
Architect: W.S. Weatherley


Beschrijving van Rentmeesterswoning

Omschrijving onderdeel 28. Op een terp gebouwde laat 19de-eeuwse RENTMEESTERSWONING in Engelse landhuisstijl door architect W.S. Weatherley. Het rentmeestershuis is samengesteld uit een hoofdgedeelte op rechthoekige plattegrond dat drie verdiepingen onder een met riet gedekt zadeldak met wolfseind bevat. Op de nok twee gemetselde schoorstenen en halfronde dakkapellen in het dakschild. Tegen het middendeel aan de voorzijde een lage aanbouw voorzien van een riet gedekt schilddak. Het risalerende middendeel van deze aanbouw is van een topgevel met houten vakwerk voorzien en herbergt de toegangsdeur tot de woning onder een houten luifel, gedragen door twee consoles en met drieruits bovenlicht. Aan weerszijden van de deur een smal langgerekt venster en een meerruitsvenster in de zijvlakken. In de topgevel een meerruitsvenster. Tegen de achterzijde is eveneens een lage aanbouw met rieten schilddak aangebracht. Het middendeel van deze aanbouw is uitgebouwd met een op het dakschild aansluitend, nog lager gelegen, schilddak waarin een dakkapel met boogvenster onder een ronde rieten kap is opgenomen, alsmede twee dakkapellen onder met riet gedekte zadeldakjes in het hoger gelegen dakschild. Regelmatige indeling van meerruitsvensters met luiken in de zijgevels; tegen de linker zijgevel een serre. Waardering RENTMEESTERSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische vormgeving in Engelse landhuisstijl naar ontwerp van W.S. Weatherley - vanwege het gave exterieur - vanwege de beeldbepalende ligging - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515264
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentmeesterswoning in De Steeg

Dienstwoning

Oversteeg 55
De Steeg (Gemeente Rheden)
Onderdeel 37 DIENSTWONING op T-vormige plattegrond, gedekt door wolfdaken met klein overstek, voorzien van gesmoorde pannen. De voordeur i..

Dubbele dienstwoning

Oversteeg 51
De Steeg (Gemeente Rheden)
Onderdeel 38 Van rode baksteen opgetrokken dubbele DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met gesmoorde pannen belegd. Ee..

Dubbele dienstwoning

Oversteeg 47
De Steeg (Gemeente Rheden)
Onderdeel 39 Uit rode baksteen opgetrokken dubbele DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond onder met rode pannen belegd zadeldak evenwijd..

Oud Middachten

Oversteeg 45
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 40 Inleiding De BOERDERIJ OUD MIDDACHTEN is gelegen op een oude bouwplaats en werd in 1908 herbouwd naar een ontwer..

Landgoed Middachten: administratiegebouw

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 24. Het in oorsprong 17de-eeuwse gebouw is verbouwd tussen 1875-1914 met behoud van 17de-eeuws muurwerk (voorgevel)..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)