Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoenfabriek Bata, de kousenfabriek in Best

Nijverheid Industrie

Europaplein 1
5684ZC Best
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van Schoenfabriek Bata, de kousenfabriek

Inleiding KOUSENFABRIEK van de N.V. Nederlandse Schoen en Lederfabriek Bata, gebouwd in de vormen van het Functionalisme in 1938 naar ontwerp van architecten van de moederfabriek in Zlin, uitgevoerd door een eigen bouwbureau. Omschrijving De kousenfabriek uit 1938 is een drielaags onderkelderd bedrijfsgebouw onder plat dak met iets uitstekende houten gootlijst. Vierkante lifttoren, in verband met uitbreidingsmogelijkheid geschikt voor vijf verdiepingen. Skeletbouw van gewapend beton, gepleisterd en gewit. IJzeren roedenramen, deels origineel, deels gewijzigd in aluminiumroeden. Latere horizontale buitenzonweringen. Aan de zijkanten ijzeren brandtrappen met bordessen. Achterzijde met latere uitbouwen. Waardering De Kousenfabriek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de industrialisatie en de internationalisering van Noord-Brabant in het Interbellum. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de schoen-en lederindustrie, onder invloed van de uitgangspunten van het Functionalisme. Het heeft architectuurhistorisch belang als karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van het Functionalisme en als voorbeeld van fabrieksbouw met een sterk internationaal karakter. Het is onderdeel van een ensemble, namelijk de Companytown Batadorp, die voor Nederland als een zeer bijzondere stedenbouwkundige ontwikkeling aangemerkt dient te worden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515262
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoenfabriek Bata, de kousenfabriek in Best

Schoenfabriek Bata: de schoenfabriek

Europaplein 1
Best
Inleiding SCHOENFABRIEK. Nederlandse Schoen & Lederfabriek Bata inde stijlvormen van het Functionalisme gebouwd in 1934 naar ontwerp van ar..

Schoenfabriek Bata: kantoor

Europaplein 1
Best
Inleiding KANTOOR van de Nederlandse Schoen & Lederfabriek Bata in de vormen van het Functionalisme gebouwd in 1938 naar ontwerp van archit..

Dubbele dienstwoning

Europaplein 12
Best
Inleiding: DUBBELE DIENSTWONING (type I) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1933, gebouwd door de Tsjech Tho..

Dubbele dienstwoning met garage voor hoger personeel in de stijlvormen van het functionalisme uit 1933, gebouwd door Thomas Bata bij zijn schoenfabrie ..

Batalaan 1
Best
Inleiding DUBBELE DIENSTWONING met GARAGE (type II) voor hoger personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1933, gebouwd door de..

Batalaan 5-7: Dubbele dienstwoning Type III

Batalaan 5
Best
Inleiding: DUBBELE DIENSTWONING (type III) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1935, gebouwd door de Tsjech T..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoenfabriek Bata, de kousenfabriek in Best

Foto's (2)