Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeld van de H. Odulphus in Best

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 35
5683AC Best
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1911 1911 ca. 1911


Beschrijving van Beeld van de H. Odulphus

Inleiding BEELD van de H. Odulphus uit ca. 1911. Het beeld van Franse kalksteen stond voor 1960 in de topgevel van het gesloopte parochiehuis Odulphus rechts van de pastorie. De H. odulphus is volgens de overlevering geboren in Best. Het beeld is vermoedelijk gemaakt door beeldhouwer J. Custers uit Stratum. Omschrijving Het beeld is een staande figuur in toga met op het hoofd een bonnet, in de rechterhand een kruisvormige staf en links een appel. Het geheel op een gemetselde taps toelopende vierkante sokkel op gemetselde trede. Waardering Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515261
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beeld van de H. Odulphus in Best

Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus

Hoofdstraat 35
Best
Inleiding PASTORIE bij de R.K. kerk H. Odulphus, gebouwd in 1856 en 1911 en toont Ambachtelijk Traditionele vormen. Ontwerp van architect K..

Heilige Odulphus

Hoofdstraat 33
Best
Inleiding R.K. H. Odulphus KERK met KERKTOREN, in Neo-Gotische stijl, gebouwd tussen 1880 en 1911, naar ontwerp van architect K. Weber. ..

Woonhuis en kantoor met tuin

Hoofdstraat 68
Best
Inleiding WOONHUIS en KANTOOR met TUIN uit 1942 met ingangspartij in neo-barokke stijl door beeldhouwer Toon van de Wiel. Het ontwerp in tr..

Romp van Molen van Den Otter/ De Volharding, voormalige ronde bakstenen stellingmolen

H. Hartstraat 1
Best
Omstreeks 1850 opgetrokken romp van een voormalige ronde bakstenen stellingmolen; de romp is afgedekt door een flauw-hellend polygonaal kapj..

Perceelsgedeelte van de boerderij van het Brabantse langgeveltype

Sint-Oedenrodeseweg 13
Best
Perceelsgedeelte van de boerderij van het Brabantse langgeveltype St. Oedenrodeseweg 15.

Kaart & Routeplanner

Route naar Beeld van de H. Odulphus in Best

Foto's (1)