Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Loon op Zand: bouwhuizen en grachtmuur in Loon op Zand

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 17
5175BC Loon op Zand
Noord Brabant


Beschrijving van Kasteel Loon op Zand: bouwhuizen en grachtmuur

Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIZEN en GRACHTMUUR; symmetrisch links en rechts de binnenplaats afsluitend twee eenvoudige bouwhuizen op rechthoekige plattegrond; witgeschilderde baksteen, één laag onder schilddaken met gemengd rode en grijze pannen; oorspronkelijk geen dakgoten; linker bouwhuis met grote ronde koetspoort; elk bouwhuis heeft aan de binnenplaatszijde een vanuit de gevelmuur doorlopende dakkapel met zadeldakje (type Vlaamse gevel); meerlichtvensters; de korte gevels aan de kasteelzijde vormen bouwkundig één geheel met de grachtmuur, die de binnengracht aan de noordzijde begrensd; verder hebben binnen- en buitengrachten gewonen aarden oevers; het middenstuk van de grachtmuur dient als bruggenhoofd van de toegangsbrug (zie onder 4); de grachtmuur loopt als borstwering slechts enkele decimeters door boven het maaiveld van de binnenplaats; eertijds op de borstwering een hekwerk. Waardering BOUWHUIZEN en GRACHTMUUR van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515257
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Loon op Zand: bouwhuizen en grachtmuur in Loon op Zand

Kasteel Loon op Zand

Kasteellaan 17
Loon op Zand
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, omgracht rechthoekig witgeschilderd bakstenen gebouw, in 1777 opgetrokken op de met graatgewelven overk..

Kasteel Loon op Zand: parkaanleg

Kasteellaan 17
Loon op Zand
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. dwarslaan b. zichtlaan en weiden c. voorplein d. binnenplaats e. parkje f. moestuin..

Kasteel Loon op Zand: brug

Kasteellaan 17
Loon op Zand
Omschrijving onderdeel 4: BRUG, XIX; verbinding tussen kasteel en binnenplaats; de rechte eikenhouten brug rust op 4 slanke ronde gietijze..

Kasteel Loon op Zand: tuinmuur met hek

Kasteellaan 17
Loon op Zand
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR met HEK, XVIII; bakstenen muur, witgeschilderd tussen de korte noordgevels van de bouwhuizen als afsluit..

Kasteel Loon op Zand: tuinhuisje en grachthuisje

Kasteellaan 17
Loon op Zand
Omschrijving onderdelen 6 en 7: TUINHUISJE, XIX of ouder, midden in de moestuin; klein rechthoekig witgeverfd bakstenen gebouwtje onder sc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Loon op Zand: bouwhuizen en grachtmuur in Loon op Zand

Foto's (1)