Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Middachten: werkplaats in De Steeg

Tuin Park Landgoed

Landgoed Middachten 1
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Landgoed Middachten: werkplaats

Omschrijving onderdeel 26. Ten noordwesten van het huis Middachten gelegen werkplaats met squashbaan, gebouwd in historiserende Engelse stijl, vermoedelijk door de Dierense architect Gerrit Jan Uiterwijk. De in 1914 in rode baksteen opgetrokken WERKPLAATS heeft een U-vormige plattegrond en één bouwlaag onder een deels met rode Friese platte pannen, deels met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt samengesteld zadeldak. De twee lagere zijvleugels omsluiten een binnenplaats, die wordt afgesloten door een bakstenen muurtje afgedekt door een natuurstenen plaat met aan weerszijden een bakstenen pijler bekroond door een natuurstenen bol. De voorgevels van beide zijvleugels worden afgesloten door een tuitgevel met schouderstukken. Links in de topgevel muurankers met ANNO en rechts jaartalankers met 1914. De identieke voorgevels worden geleed door drie korfboogvormige spaarvelden, waarvan de middelste iets hoger opgetrokken is en voorzien van twee vensters (een gekoppeld vierruitsvenster en een twaalfruits stolpvenster). De aan de binnenplaats gelegen voorgevel van de hoofdmassa bestaat uit een vakwerkconstructie die op de begane grond open is en op de verdieping voorzien is van een baksteenvulling. Centraal een dakschild doorbrekend dubbel hooiluik met halfrond bovenlicht waarin spaakroeden. De linker zijgevel aan de binnenplaats heeft een onregelmatige indeling van een dubbele houten inrijdeur, een houten staldeur en een meerruitsvenster. De rechter zijgevel aan de binnenplaats is over de hele lengte iets hoger opgetrokken en heeft onder de daklijst drie maal drie gekoppelde vierruitsvensters. Achter deze zijgevel bevindt zich een van de weinige vroeg 20ste-eeuwse squashbanen, thans in gebruik als werkplaats. De squashbaan is oorspronkelijk, doch in verwaarloosde staat met een open kapconstructie en een galerij voor toeschouwers. De houten achtergevel, staande op een bakstenenplint, is symmetrisch ingedeeld en heeft een laag middendeel waarin twee dubbele, recht gesloten poorten zijn opgenomen. De beide hogere zijdelen zijn elk voorzien van een dubbel recht gesloten poort waarboven twee smalle bovenlichten. De buitengevel (west) bevat een deur en vier grote en vijf kleine meerruits schuifvensters. De met lisenen gelede oostgevel heeft een deur en gekoppelde meerruitsvensters. Tegen deze gevel een aanbouw voor houtopslag, die buiten de bescherming valt. Waardering WERKPLAATS behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik - vanwege de situering en ensemblewaarde - als zeldzaam voorbeeld van een goed bewaarde vroeg 20ste-eeuwse squashbaan - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515253
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Middachten: werkplaats in De Steeg

Landgoed Middachten: administratiegebouw

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 24. Het in oorsprong 17de-eeuwse gebouw is verbouwd tussen 1875-1914 met behoud van 17de-eeuws muurwerk (voorgevel)..

Landgoed Middachten: twee identieke crèmekleurige vazen

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 25. . Voor de dienstwoningen (onderdeel 27 en 32) bevinden zich twee identieke crèmekleurig geschilderde gietijzere..

Landgoed Middachten: hut van Lou

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 27. Achter de werkplaats staat de zgn. HUT VAN LOU, daterend uit de 18de eeuw. Gebouwd op rechthoekige grondslag va..

Landgoed Middachten: vijf identieke Bentheimer stenen tuinbanken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 14. Verspreid in de tuin staan vijf identieke Bentheimer TUINBANKEN die in 1902 zijn aangekocht. Het rechthoekige z..

Landgoed Middachten: negen identieke witte houten banken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 15. Verspreid in de tuin staan negen identieke witte HOUTEN BANKEN uit 1900. Twee banken bevinden zich in de nissen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Middachten: werkplaats in De Steeg