Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Middachten: administratiegebouw in De Steeg

Kasteel Buitenplaats

Landgoed Middachten 1
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong) 1875-1914 (verbouwd)


Beschrijving van Landgoed Middachten: administratiegebouw

Omschrijving onderdeel 24. Het in oorsprong 17de-eeuwse gebouw is verbouwd tussen 1875-1914 met behoud van 17de-eeuws muurwerk (voorgevel). Het in rode baksteen opgetrokken pand is in aanzien rechthoekig doch is gebouwd op een trapvormige plattegrond; het bestaat uit een bouwlaag onder een met oud Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het gebouw herbergt twee dienstwoningen en een kantoor. De met lisenen gelede voorgevel (west) wordt met twee Vlaamse gevels benadrukt. In de Vlaamse gevels twee meerruitsvensters. Opvallend is de rechte daklijst voorzien van klossen. Links in de voorgevel de toegangsdeur met drieruits bovenlicht, verdere invulling van meerruits schuifvensters met rood-witte luiken en een gekoppeld meerruitsvenster. De zuidgevel heeft ook een geleding van pilasters en spaarvelden. Van de zeven vensterassen zijn de meest linkse twee blind uitgevoerd. Overige tienruits schuifvensters met rood-witt luiken. Aan de noordoostzijde drie verspringende bouwdelen met zadeldaken, waardoor de trapvormige plattegrond ontstaat. Waardering ADMINISTRATIEGEBOUW behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving - vanwege het gaaf bewaarde exterieur - vanwege de ensemblewaarde - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515251
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Middachten: administratiegebouw in De Steeg

Landgoed Middachten: twee identieke crèmekleurige vazen

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 25. . Voor de dienstwoningen (onderdeel 27 en 32) bevinden zich twee identieke crèmekleurig geschilderde gietijzere..

Landgoed Middachten: werkplaats

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 26. Ten noordwesten van het huis Middachten gelegen werkplaats met squashbaan, gebouwd in historiserende Engelse st..

Landgoed Middachten: hut van Lou

Landgoed Middachten 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 27. Achter de werkplaats staat de zgn. HUT VAN LOU, daterend uit de 18de eeuw. Gebouwd op rechthoekige grondslag va..

Landgoed Middachten: vijf identieke Bentheimer stenen tuinbanken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 14. Verspreid in de tuin staan vijf identieke Bentheimer TUINBANKEN die in 1902 zijn aangekocht. Het rechthoekige z..

Landgoed Middachten: negen identieke witte houten banken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 15. Verspreid in de tuin staan negen identieke witte HOUTEN BANKEN uit 1900. Twee banken bevinden zich in de nissen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)