Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Middachten: tuinmuur met toegangspoort en twee kabinetten in De Steeg

Tuin Park Landgoed

Landgoed Middachten 3
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Landgoed Middachten: tuinmuur met toegangspoort en twee kabinetten

Omschrijving onderdeel 12. De noord- en westkant van de tuin wordt afgesloten door middel van een deels 18de-, deels 19de-eeuwse bakstenen TUINMUUR die vijf grote hekken, vier kleine POORTEN en twee KABINETTEN bevat. De tuinmuur wordt geleed door bakstenen pilasters met een natuurstenen bekroning. De noordmuur heeft een natuurstenen afdekplaat, terwijl de westmuur is afgewerkt met een schuin geplaatste rollaag van baksteen. In de muur bevinden zich vijf grote hekken, waarvan vier identieke uit de 19de eeuw en één in de westmuur uit de 18de eeuw. De vier hekken bestaan uit twee hoge natuurstenen geprofileerde pijlers, bekroond door gecanneleerde siervazen met deksel. Tussen de pijlers staat een dubbel smeedijzeren spijlenhek voorzien van een bekroning waarin op sierlijke wijze een kroon en de letter B verwerkt is (van de familie Bentinck) met aan weerszijden hiervan smeedijzeren zijstukken. Het 18de-eeuwse hek bestaat uit twee draaibare spijlen vleugels, voorzien van goudkleurige punten. De onderste rand van het hek is ingevuld met krulwerk. In de muur bevinden zich eveneens vier kleine boogvormige poorten, die in de 18de eeuw zijn aangebracht. Op de gravures van Van der Laan en De Leth (ca 1725) staat de muur aan de noordzijde met symmetrisch geplaatste kabinetten weergegeven. De kabinetten zijn waarschijnlijk ouder (XVIId) dan de muur. De twee identieke kabinetten bestaan uit vier pilasters met natuurstenen rusticabanden waartussen drie nissen. Centraal een diepe segmentvormige nis waarin een bank is geplaatst en aan weerszijden daarvan een ondiepe rondboognis met een schelpvormig motief waaronder een natuurstenen plaat. Waardering TUINMUUR MET TOEGANGSPOORTEN EN TWEE KABINETTEN behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving - vanwege de fraai vormgegeven kabinetten - vanwege de ornamentele waarde - vanwege de ensemblewaarde - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515239
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Middachten: tuinmuur met toegangspoort en twee kabinetten in De Steeg

Landgoed Middachten: vijf identieke Bentheimer stenen tuinbanken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 14. Verspreid in de tuin staan vijf identieke Bentheimer TUINBANKEN die in 1902 zijn aangekocht. Het rechthoekige z..

Landgoed Middachten: negen identieke witte houten banken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 15. Verspreid in de tuin staan negen identieke witte HOUTEN BANKEN uit 1900. Twee banken bevinden zich in de nissen..

Landgoed Middachten: duiker

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 16. In de zuidoosthoek van de buitengracht ligt een 19de-eeuwse DUIKER, afgewerkt met een hardstenen afdekplaat met..

Landgoed Middachten: stel tuinbeelden

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 17. Op de westparterre staan twee 18de-eeuwse TUINBEELDEN van vrouwenfiguren op een rechthoekige, met festoenen ver..

Landgoed Middachten: stel tuinbeelden

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 18. Op de zuidparterre staan twee 18de-eeuwse TUINBEELDEN van mannenfiguren; aan de westzijde een beeld van een beb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Middachten: tuinmuur met toegangspoort en twee kabinetten in De Steeg

Foto's (4)