Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Middachten: oranjerie in De Steeg

Tuin Park Landgoed

Landgoed Middachten 3
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Landgoed Middachten: oranjerie

Omschrijving onderdeel 11. De op rechthoekige grondslag opgetrokken, bakstenen ORANJERIE uit het begin van de 19de eeuw bestaat uit een bouwlaag met een kroonlijst aan drie zijden onder een met gesmoorde oud Hollandse pannen bedekt schilddak. De achtergevel wordt gevormd door de tuinmuur. In de voorgevel bevindt zich een dubbele toegangsdeur met bovenlicht, geflankeerd door vijf grote meerruitsvensters waarvan het bovenste gedeelte voorzien is van scharnieren zodat deze naar binnen opengeklapt kunnen worden. In de oostgevel bevindt zich een groot meerruitsvenster. De oranjerie is a-symmetrisch in het tuinplan opgenomen. De oorzaak hiervan is dat Poortman in zijn ontwerp een vergroting van de oranjerie in gedachten had en daar ook zijn tuin op aangepast heeft. De uitbreiding is niet gerealiseerd. Waardering ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische vormgeving - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats - vanwege de ensemblewaarde - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515238
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Middachten: oranjerie in De Steeg

Landgoed Middachten: vijf identieke Bentheimer stenen tuinbanken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 14. Verspreid in de tuin staan vijf identieke Bentheimer TUINBANKEN die in 1902 zijn aangekocht. Het rechthoekige z..

Landgoed Middachten: negen identieke witte houten banken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 15. Verspreid in de tuin staan negen identieke witte HOUTEN BANKEN uit 1900. Twee banken bevinden zich in de nissen..

Landgoed Middachten: duiker

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 16. In de zuidoosthoek van de buitengracht ligt een 19de-eeuwse DUIKER, afgewerkt met een hardstenen afdekplaat met..

Landgoed Middachten: stel tuinbeelden

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 17. Op de westparterre staan twee 18de-eeuwse TUINBEELDEN van vrouwenfiguren op een rechthoekige, met festoenen ver..

Landgoed Middachten: stel tuinbeelden

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 18. Op de zuidparterre staan twee 18de-eeuwse TUINBEELDEN van mannenfiguren; aan de westzijde een beeld van een beb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Middachten: oranjerie in De Steeg

Foto's (1)