Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Middachten: stalgebouw in De Steeg

Kasteel Buitenplaats

Landgoed Middachten 3
6994JC De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1652


Beschrijving van Landgoed Middachten: stalgebouw

Omschrijving onderdeel 4. Stalgebouw. STALGEBOUW. Aan het voorplein bevinden zich twee vrijwel symmetrisch geplaatste nutsgebouwen waarvan het westelijk stalgebouw de tuig- en poetskamer, het koetshuis en de paardenstal herbergt. Het op C-vormige grondslag opgetrokken bakstenen bouwhuis bestaat uit één bouwlaag onder een met grijze oud Hollandse pannen bedekt zadeldak met dakkapellen. Vermoedelijk is dit bouwhuis vóór 1652 gebouwd, want het staat op de tekening (1652) van Nicolaas van Geelkercken. De huidige vorm heeft het gebouw in ieder geval sinds 1743, aangezien op een tekening van Jan de Beijer al heel duidelijk de C-vormige grondslag te herkennen is. De voorgevel (oost) is opgebouwd uit onregelmatig metselwerk en bevat twintig traveeën waaronder een toegangsdeur met bovenlicht, een dubbele inrijdeur en een staldeur met bovenlicht en verder houten kruiskozijnen op onregelmatige afstand van elkaar met halve luiken. In het dakschild zes dakkapellen bekroond door een driehoekig fronton. De westgevel is onregelmatig met meerruits draaivensters en schuifdeuren om de paarden naar buiten te leiden, waarvoor een plankier is teruggebracht (1996). Ook hier onregelmatig metselwerk. De zuidelijke topgevel heeft een meerruits kruiskozijn en twee vensters; de noordgevel heeft een schilddak en een meerruitsvenster. Voor de zuidgevel ligt net zoals bij het oostelijk bouwhuis een laag rechthoekig bastion met buxusaanleg bereikbaar via een hardstenen trapje. Van de loopbrug tussen het bastion en de tuin zijn alleen de aanzetten nog aanwezig. Oorspronkelijk 19de-eeuws interieur van de verschillende ruimtes in het stalgebouw. Waardering STALGEBOUW behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische vormgeving - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515231
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Middachten: stalgebouw in De Steeg

Landgoed Middachten: vijf identieke Bentheimer stenen tuinbanken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 14. Verspreid in de tuin staan vijf identieke Bentheimer TUINBANKEN die in 1902 zijn aangekocht. Het rechthoekige z..

Landgoed Middachten: negen identieke witte houten banken

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 15. Verspreid in de tuin staan negen identieke witte HOUTEN BANKEN uit 1900. Twee banken bevinden zich in de nissen..

Landgoed Middachten: duiker

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 16. In de zuidoosthoek van de buitengracht ligt een 19de-eeuwse DUIKER, afgewerkt met een hardstenen afdekplaat met..

Landgoed Middachten: stel tuinbeelden

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 17. Op de westparterre staan twee 18de-eeuwse TUINBEELDEN van vrouwenfiguren op een rechthoekige, met festoenen ver..

Landgoed Middachten: stel tuinbeelden

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 18. Op de zuidparterre staan twee 18de-eeuwse TUINBEELDEN van mannenfiguren; aan de westzijde een beeld van een beb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Middachten: stalgebouw in De Steeg

Foto's (1)