Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haanwijk: oranjerie in Sint Michielsgestel

Kasteel Buitenplaats

Haanwijk 1
5271VG Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van Haanwijk: oranjerie

Omschrijving onderdeel ORANJERIE met MUREN, XVIII-XIX; de moestuin is aan de west- en noordkant ommuurd; de westmuur is hoofdzakelijk met ijsselsteentjes opgetrokken; ezelsrug en om de paar meter een pijler van dezelfde baksteen; deze muur scheidt het voorplein van de moestuin; de noordmuur scheidt de moestuin van de openbare weg Haanwijk; deze muur is iets hoger dan de westmuur en wellicht ook ouder; verschillende soorten baksteen; deels met ezelsrug, deels met platte rollaag; op onregelmatige afstand pijlers; twee brede muurnissen; tegen de muur aangebouwd is de kleine, in verhouding hoge oranjerie; blokvormig bakstenen gebouwtje onder zadeldak met grijze pannen; twee hoge meerruitsramen. Aan de westzijde van de muur pal tegen het huis een tegen de muur gebouwde in oorsprong 18de-eeuwse werkplaats en kolenhok onder met grijze pannen gedekt zadeldak. Waardering ORANJERIE met MUREN van algemeen belang _vanwege de ouderdom _ als wezenlijke functionele en historische onderdelen van de moestuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515224
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haanwijk: oranjerie in Sint Michielsgestel

Haanwijk

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS HAANWIJK, in oorsprong XVII; bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak met le..

Haanwijk: dienstgebouwen, stal en muren

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 2 DIENSTGEBOUWEN, STAL en MUREN, XVII-XIX; direct ten westen van en gedeeltelijk in aansluiting op het huis twee ev..

Haanwijk: parkaanleg

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 3: PARKAANLEG, bestaande uit a. voorplein met oprijlaan b. wandelbos c. moestuin d. lanen en wegen..

Haanwijk: boerderij met schuur

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ met SCHUUR, in oorsprong XIXa of ouder, recent geheel opnieuw opgebouwd; ten noordwesten van het huis..

Haanwijk: bakhuisje

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 6: BAKHUISJE, XIX; ten westen van de dienstgebouwen; klein bakstenen gebouwtje onder zadeldak met grijze pannen en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haanwijk: oranjerie in Sint Michielsgestel

Foto's (1)