Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haanwijk: dienstgebouwen, stal en muren in Sint Michielsgestel

Kasteel Buitenplaats

Haanwijk 1
5271VG Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van Haanwijk: dienstgebouwen, stal en muren

Omschrijving onderdeel 2 DIENSTGEBOUWEN, STAL en MUREN, XVII-XIX; direct ten westen van en gedeeltelijk in aansluiting op het huis twee evenwijdige lange gebouwen, die door een hoge noord-zuidmuur verbonden zijn, zodat een binnenplaats gevormd wordt; deze heeft geen oorspronkelijke verharding c.q. bestrating; aan de westzijde van de hoge muur is de massa van de noordelijke dienstgebouwen een stukje doorgetrokken; de dienstgebouwen (oorspronkelijk met woningen, stallen en koetsruimte) zijn voor een deel sterk gewijzigd, c.q. opnieuw opgebouwd; de bijna 5 m. hoge muur van baksteen bestaat uit 5 travee├źn gescheiden door pilasters; tussen de pilasters verdiepte muurvakken met nogmaals twee ondiepe nissen boven elkaar; in middelste travee een ronde poort zonder deuren; ezelsrug als afdekking; dienstgebouwen onder zadeldaken met grijze pannen; oude muurdelen met zelfde nissen als muur; onregelmatige gevel- en raamindelingen. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw een in oorsprong 18de-eeuws stal gebouw onder met grijze pannen gedekt zadeldak die in de NW-hoek de binnenplaats afsluit en met de lange zuidzijde het voorplein afbakent. Deze bakstenen stal werd in 1944 weer opgetrokken na in de oorlog voor een deel te zijn verwoest. Aan weerszijden van de 19de-eeuwse aanbouw (keuken) aan de achterzijde van het huis een 19de-eeuwse bakstenen muur onder ezelsrug die deze aanbouw aan de westzijde met de dienstgebouwen en aan de oostzijde met de moestuinmuur verbindt. Waardering DIENSTGEBOUWEN, STAL en MUREN van algemeen belang _vanwege de ouderdom _ vanwege de architectuur en oorspronkelijkheid van de muur tussen de dienstgebouwen _ vanwege de uniciteit van de muur tussen de dienstgebouwen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515222
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haanwijk: dienstgebouwen, stal en muren in Sint Michielsgestel

Haanwijk

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS HAANWIJK, in oorsprong XVII; bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak met le..

Haanwijk: parkaanleg

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 3: PARKAANLEG, bestaande uit a. voorplein met oprijlaan b. wandelbos c. moestuin d. lanen en wegen..

Haanwijk: oranjerie

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel ORANJERIE met MUREN, XVIII-XIX; de moestuin is aan de west- en noordkant ommuurd; de westmuur is hoofdzakelijk met ..

Haanwijk: boerderij met schuur

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ met SCHUUR, in oorsprong XIXa of ouder, recent geheel opnieuw opgebouwd; ten noordwesten van het huis..

Haanwijk: bakhuisje

Haanwijk 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 6: BAKHUISJE, XIX; ten westen van de dienstgebouwen; klein bakstenen gebouwtje onder zadeldak met grijze pannen en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haanwijk: dienstgebouwen, stal en muren in Sint Michielsgestel

Foto's (1)