Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Jagtlust, tuinmanswoning in Oranjewoud

Kasteel Buitenplaats

Koningin Julianaweg 73
8453WH Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: voor 1876 1876 voor 1876
Architect: J.I. Douma Douma 1876 J.I. Douma


Beschrijving van Klein Jagtlust, tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 8: TUINMANSWONING. De vóór 1876 door de Leeuwarder architect J.I. Douma ontworpen tuinmanswoning ten oosten van Klein Jagtlust bestaat uit één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak. De drie traveeën brede voorgevel is gepleisterd en uitgevoerd met een voor Douma kenmerkende decoratie met hoeklisenen en een klimmend boogfries langs de dakrand. Het zolderraam is uitgevoerd als een gekoppeld rondboogvenster. De overstekende dakrand is versierd met een makelaar en ajour snijwerk in de top. De eenvoudige, gepleisterde achter- en zijgevels hebben een onregelmatige vensterindeling. Waardering De TUINMANSWONING is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele en ornamentele waarde voor de buitenplaats; - vanwege de zorgvuldige architectonische vormgeving; - als vrij gaaf bewaard voorbeeld van een tuinmanswoning in het oeuvre van de Leeuwarder architect J.I. Douma. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515219
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Jagtlust, tuinmanswoning in Oranjewoud

Klein Jagtlust, hoofdgebouw

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het in 1856 gebouwde, wit gepleisterde hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, bestaat uit een soute..

Klein Jagtlust, park en tuin

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Het terrein voor het huis is eenvoudig ingericht met een cirkelvormig gazon, ee..

Klein Jagtlust, hek

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: HEK. De toegang vanaf de Koningin Julianaweg wordt gemarkeerd door een laag gietijzeren hek, bestaande uit een m..

Klein Jagtlust, tuinvaas

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: TUINVAAS. Voor de rechter zijgevel van het stenen koetshuis staat een tuinvaas opgesteld. Dit is een geschenk aa..

Klein Jagtlust, houten prieel

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN PRIEELTJE. Dit prieel werd besteld door de heer Van Duijl, die in 1911 eigenaar was geworden van Klein Ja..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Jagtlust, tuinmanswoning in Oranjewoud