Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Jagtlust, houten koetshuis in Oranjewoud

Kasteel Buitenplaats

Koningin Julianaweg 73
8453WH Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: voor 1876 1876 voor 1876
Architect: J.I. Douma Douma 1876 J.I. Douma


Beschrijving van Klein Jagtlust, houten koetshuis

Omschrijving onderdeel 7: HOUTEN KOETSHUIS. Achter het koetshuis werd vóór 1876 een houten koetshuis gebouwd naar ontwerp van de Leeuwarder architect J.I. Douma. Het gebouw bestond oorspronkelijk uit een hoog middendeel onder een met pannen gedekt zadeldak met dwars daarop twee lagere armen. Het hoge deel was bestemd voor voertuigen, in de lagere armen was stalruimte en een schuur gerealiseerd. De rechter zijarm is inmiddels gesloopt. Opvallende elementen zijn de ruitvormige en spitsboogvormige vensters en de geschulpte windveren. Waardering Het HOUTEN KOETSHUIS is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele en ornamentele waarde voor de buitenplaats; - vanwege de zorgvuldige architectonische vormgeving; - als vrij gaaf bewaard voorbeeld van een koetshuis in het oeuvre van de Leeuwarder architect J.I. Douma. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515218
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Jagtlust, houten koetshuis in Oranjewoud

Klein Jagtlust, hoofdgebouw

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het in 1856 gebouwde, wit gepleisterde hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, bestaat uit een soute..

Klein Jagtlust, park en tuin

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Het terrein voor het huis is eenvoudig ingericht met een cirkelvormig gazon, ee..

Klein Jagtlust, hek

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: HEK. De toegang vanaf de Koningin Julianaweg wordt gemarkeerd door een laag gietijzeren hek, bestaande uit een m..

Klein Jagtlust, tuinvaas

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: TUINVAAS. Voor de rechter zijgevel van het stenen koetshuis staat een tuinvaas opgesteld. Dit is een geschenk aa..

Klein Jagtlust, houten prieel

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN PRIEELTJE. Dit prieel werd besteld door de heer Van Duijl, die in 1911 eigenaar was geworden van Klein Ja..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Jagtlust, houten koetshuis in Oranjewoud

Foto's (1)